AcasăNewsRusia alege, Putin zambeste la urma

Rusia alege, Putin zambeste la urma

Pe fondul sanctiunilor occidentale, liderul de la Kremlin ii satura pe rusi din priviri

Rusii s-au prezentat, ieri, la urne pentru alegeri legislative, fiind asteptat ca partidul pro-Kremlin sa le castige fara surprize, dupa o campanie electorala dominata de apatie, pe fondul recesiunii economice.

Pe fondul sanctiunilor occidentale, liderul de la Kremlin ii satura pe rusi din priviri

Primele birouri electorale s-au deschis sambata (ora 20.00 GMT) in peninsula Kamceatka (Extremul Orient rus) dar teritoriul imens al tarii si cele 11 fuse orare i-au obligat pe alegatori sa mearga la vot  inca de la orele 5.00 GMT, in partea europeana a tarii, in special in Sankt Petersburg si Moscova. Alegerile din Rusia se desfasoara intr-un climat de nemultumire, pe fondul crizei economice. Scaderea pretului hidrocarburilor si sanctiunile economice impuse de occidentali ca urmare a crizei ucrainene au provocat cea mai lunga perioada de recesiune pentru Rusia, dupa intrarea lui Vladimir Putin pe scena politica, in 1999. Insa scrutinul intervine si intr-un context politic special: este vorba de prima consultare la scara nationala dupa anexarea Crimeei, declansarea conflictului in estul separatist prorus din Ucraina si cea mai severa degradare a relatiilor Moscova-Occident. Peste 6500 de candidati, proveniti din 14 partide, se afla in competitie pentru 450 de locuri in Duma de stat, camera inferioara a Parlamentului rus. Alegatorii vor trebui si sa reinnoiasca anumite parlamente regionale si sa aleaga guvernatori.

Votati pentru Rusia

Vladimir Putin, care detine  o popularitate record (80%, in ciuda dificultatilor prin care trece tara) in special dupa anexarea Crimeei, dar si partidul sau, Rusia Unita (care domina la ora actuala Duma de Stat) iau act cu detasare de acest scrutin, asigurati de o victorie care-i va permite, noteaza Afp, presedintelui rus sa detina, eventual, un al patrulea mandat, in 2018. ”Va cer sa va prezentati la urne pentru a va exprima pozitia”, a declarat, saptamana trecuta, Putin. ”Exprimati-va alegerea, votati pentru Rusia”, a lansat Putin.

Campanie moale

Contrar alegerilor legislative din septembrie 2011, denuntate ca frauduloase de sute de mii de oameni, Kremlinul pare sa dea un plus de transparenta procesului electoral. Presedintele Rusiei l-a desemnat in fruntea comisiei electorale centrale pe fostul delegat pentru drepturile omului pe langa Kremlin, Ella Pamfilova, inlocuindu-l pe Vladimir Ciurov, acuzat de opozitie ca a manipulat rezultatele mai multor alegeri. ONG-ul pentru apararea drepturilor alegatorilor, Golos, a denuntat ”cea mai moale si mai inactiva campanie electorala din ultimii zece ani”. Opozitia liberala, care a avut ocazia sa prezinte mai multi candidati decat in precedentul scrutin din 2011, a esuat sa depaseasca luptele interne si sa prezinte o lista comuna.

Atac la ambasada Rusiei din Kiev

Zeci de persoane, inarmate cu petarde, fumigene si artificii, au atacat, sambata, ambasada Federatiei Ruse la Kiev, protestand fata de organizarea alegerilor parlamentare. Politia nu s-a prezentat la fata locului insa atacul, care nu a durat mult, nu a provocat un incendiu. Federatia Rusa a deschis mai multe sectii de vot in peninsula Crimeea, in mai multe orase din Ucraina, inclusiv una in sediul ambasadei din Kiev.

MAE roman nu recunoaste scrutinul din Crimeea

Ministerul Afacerilor Externe nu recunoaste legitimitatea alegerilor parlamentare din Crimeea pentru Duma de Stat a Federatiei Ruse, care se vor desfasura la 18 septembrie 2016, se arata intr-un comunicat MAE. ”Ministerul Afacerilor Externe reafirma sprijinul pentru independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei si reaminteste ca Romania nu recunoaste anexarea ilegala a Crimeii si a orasului Sevastopol de catre Federatia Rusa”.

author avatar
Tudor Borcea
245 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger