AcasăNewsRusia, al doilea producator mondial de arme

Rusia, al doilea producator mondial de arme

Modernizarea armatei este programul de care Putin s-a achitat cu brio

In 2017, Rusia a urcat pe pozitia a doua in clasamentul tarilor producatoare de arme, dupa Statele Unite ale Americii, potrivit unui raport publicat ieri de Institutul de cercetari privind pacea internationala de la Stockholm (SIPRI).

Modernizarea armatei este programul de care Putin s a achitat cu brio

Industria rusa de armament reprezenta 9,5% din vanzarile primilor 100 cei mai mari producatori mondiali, cu o cifra de afaceri de 37,7 miliarde de dolari (33 miliarde de euro), adica o crestere de 8,5% fata de 2016, se arata in raport. Rusia a detronat astfel Marea Britanie, care ocupa locul doi in clasamentul SIPRI. ”Companiile rusesti au cunoscut o crestere semnificativa a vanzarilor de arme, dupa 2011, a declarat cercetatorul SIPRI Simon Wezeman, intr-un comunicat. ”Acest avans a mers in paralel cu cresterea cheltuielilor Rusiei in ce priveste achizitiile de arme pentru modernizarea fortelor sale armate”, a adaugat Wezeman. In septembrie, de altfel, Rusia a facut cele mai mari exercitii militare din istoria sa, in Extremul Orient, denuntate de NATO ca repetitia ”unui conflict de mare amploare”.

SUA se mentin la distanta

 Marea Britanie, care ocupa locul doi din 2002, a cazut pe pozitia a treia (9% din productia mondiala) iar Franta si-a pastrat locul patru (5,3%), in timp ce SUA raman de departe in fruntea clasamentului SIPRI. Producatorii americani de armament reprezentau 57% din totalul vanzarilor de arme in 2017, cu 42 de companii in top 100 si o cifra de afaceri cumulata de 226,6 miliarde de dolari. Companiile americane beneficiaza direct de o cerere constanta a ministerului Apararii. La distanta de primul producator mondial,  Lockheed Martin (SUA), cu o cifra de afaceri de 44,9 miliarde de dolari, compania rusa Almaz-Antey, prima firma rusa din clasament, se afla abia pe locul 10, cu o cifra de afaceri de 8,6 miliarde de dolari, in crestere cu 17% fata de 2016. Este insa prima data cand o companie din Rusia ajunge intre primele 10. Alte noua grupuri de armament ruse figureaza in clasamentul primilor 100 de producatori mondiali.

Ambitiile Turciei

SIPRI subliniaza ca  vanzarile intreprinderilor turce au crescut cu 24% in 2017, ceea ce „reflecta ambitiile Ankarei de a-si dezvolta propria industrie de armament pentru a raspunde cererii crescande de arme si pentru a scadea dependenta tarii de furnizori externi”, potrivit altui cercetaror de la SIPRI,  Pieter Wezeman. De notat ca raportul institutului suedez nu ia in calcul cazul Chinei, pentru care nu exista date disponibile, dar Beijingul si-a modernizat puternic armata in ultimii ani.

author avatar
Tudor Borcea
186 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger