AcasăNewsRusia acuza Libia ca antreneaza rebelii sirieni

Rusia acuza Libia ca antreneaza rebelii sirieni

Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a acuzat miercuri Guvernul libian ca gazduieste o tabara de antrenament pentru rebelii sirienii, care apoi lanseaza operatiuni impotriva regimului de la Damasc.

„Am primit informatii conform carora exista in Libia, cu sprijinul deplin al autoritatilor, un centru de antrenament special pentru rebeli siriene; aceste persoane sunt apoi trimise in Siria pentru a ataca Guvernul”, a declarat Vitali Ciurkin in cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate dedicata Libiei, in prezenta premierului interimar, Abdel Rahim al-KiB.

„Acest lucru este total inacceptabil din punct de vedere legal iar astfel de activitati submineaza stabilitatea din Orientul Mijlociu”, a adaugat ambasadorul rus, provocand furia oficialului libian. Diplomatul a sustinut de asemenea ca Rusia este sigura ca organizatia extremista „Al-Qaida este prezenta in Siria”. „Prin urmare, noua intrebare este: exportul rebeliunii (siriene) se va transforma intr-un export al terorismului?”, a adaugat acesta.Rusia, membra permanenta a Consiliului de Securitate al ONU si aliata a Siriei, la fel ca si China, a blocat deja doua rezolutii ale occidentalilor care condamnau represiunea revoltei de catre regimul lui Bashar al-Assad.

Conform unui nou bilant al Observatorului Sirian pentru Drepturilor Omului (OSDO), violentele din aceasta tara s-au soldat cu 8.458 de decese, de la inceputul revoltei in urma cu un an. Ciurkin a cerut inca o data ca NATO sa prezinte scuze pentru atacurile lansate in 2011 impotriva regimului condus de Muammar Kadhafi din Libia care s-au soldat cu victime din randul civililor.

Premierul libian a sustinut insa ca o ancheta a fost deja pornita in aceasta privinta, adaugand: „Aceasta intrebare, care afecteaza puternic libienii, nu ar trebui sa devina o chestiune de propaganda politica, folosita de o tara impotriva altei tari”.

author avatar
Ciprian Purice
148 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger