AcasăNewsRusia a lansat primul Cernobal plutitor

Rusia a lansat primul Cernobal plutitor

Compania Rosatom afirma ca nu exista riscuri suplimentare in raport cu centralele nucleare terestre

Reactoare nucleare care plutesc pentru a lumina Arctica: la Murmansk, port strategic din marele Nord, Rusia a prezentat prima centrala nucleara plutitoare din lume, destinata alimentarii cu energie a zonelor izolate. Deja denuntata de ecologisti.

Compania Rosatom afirma ca nu exista riscuri suplimentare in raport cu centralele nucleare terestre

Construita la Sankt Petersburg, centrala, care a fost ancorata sambata in portul Murmansk, va fi incarcata cu combustibil nuclear inainte de a ajunge la destinatia finala, o regiune indepartata din estul Siberiei. Centrala a fost construita de compania de stat Rosatom, al carui director, Alexei Lihaciov, a salutat ”un nou record mondial”, subliniind ”incontestabilul rol al Rosato in sectorul energiei nucleare rusesti in lume” si stabilirea unei ”noi tendinte”: aceea a centralelor nucleare mobile de putere medie. Acest masiv bloc plutitor are o lungime de 144 de metri si o latime de 30 de metri. Este dotat cu doua reactoare de o capacitate de 35MW fiecare. Fara propulsie proprie centrala , in greutate de 21.000 de tone, va fi remorcata, vara viitoare, pana la portul Pevek, in districtul autonom Ciukotka, in Extremul Orient rusesc, la 350 km nord de cercul arctic. Populatia din Pevek nu depaseste 5000 de locuitori iar centrala poate acoperi consumul de energie electrica a 200.000 de persoane, dar mai ales platformele petroliere in conditiile in care exploatarea de hidrocarburi se dezvolta in Arctica.

Greenpeace cere supraveghere internationala

Reprezentantii Rosatom au subliniat mobilitatea, deci ecifienta unui asemenea proiect destinat zonelor dificile si au dat asigurari ca centrala ”dispune de sisteme de securitate din cele mai moderne si va fi una din cele mai sigure instalatii nucleare din lume.

Rusia vrea sa si extinda centralele plutitoare un proiect de nisa si in tarile asiatice

Insa, la 32 de ani de la catastrofa nucleara de la Cernobil, ecologistii, in frunte cu Greenpeace, si-au exprimat temeri in legatura cu un ”Titanic nuclear” si au cerut plasarea centralei sub supraveghere internationala. ”Orice centrala nucleara produce deseuri nucleare, accidentele sunt posibile. O centrala plutitoare va fi evident expusa fenomenelor meteorologice din extremul nord dar si unor amenintari precum terorismul”, a declarat Rashid Alimov, responsabil al departamentului pentru energie al Greenpeace. ”Instalarea centralei in zona dificila a Arcticii va reprezenta o amenintare constanta pentru locuitorii nordului si pentru natura salbatica”, a avertizat si expertul nuclear al Greenpeace, Jan Haverkamp. Centrala va fi initial incarcata cu combustibil nuclear la Sankt-Petersburg apoi va traversa ape apropiate de tari europene, ceea ce deja a generat ingrijorare mai ales in tarile scandinave.

author avatar
Tudor Borcea
1.149 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ca idee ? e tare.Ai 1,2 pe Dunăre 1,2 la Mare si gata independența energetica a Romaniei. Numa ca dupa Cernobal…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger