AcasăNewsRusia a anexat si Transnistria!

Rusia a anexat si Transnistria!

Expansiunea Rusiei continua si in 2016. La doi ani dupa ce a anexat Crimeea, Vladimir Putin este foarte aproape sa faca acelasi lucru si cu Transnistria, regiune separatista care mai apartine de Republica Moldova doar in acte.

Europa asista fara putere de reactie la jocurile liderului de la Kremlin. Ultima mutare poate fi tradusa printr-o noua lovitura data unui stat vecin: Moscova intentioneaza sa deschida 22 de sectii de votare in Transnistria, in vederea alegerile legislative din Rusia (18 septembrie), noteaza Deutsche Welle. Alte patru sectii de votare vor fi amplasate in orasele din dreapta Nistrului, cate una la Chisinau, Balti, Comrat si Cahul.

In pofida opozitiei Republicii Moldova (ce-i drept, una destul de moderata), Federatia Rusa a cerut Chisinaului sa contribuie la facilitarea organizarii si desfasurarii alegerilor. Elena Gorodetkaia, sefa pretinsei autoritati electorale din regiunea separatista Transnistria, a declarat ca la Tiraspol vor fi deschise 9 sectii de votare, cinci la Bender, cate doua in Rabnita si Dubasari si cate una la Grigoriopol, Dnestrovsc, Camenca si Slobozia.

In total, la alegerile din 18 septembrie sunt asteptati 180.000 de cetateni rusi rezidenti in Transnistria. Alte doua sectii de votare vor fi deschise pentru militarii rusi prezenti in regiunea separatista.

Putin a blindat militar Crimeea

Concomitent cu acapararea Transnistriei, Vladimir Putin a ordonat blindarea regiunii Crimeea. Vadimi Skibitki, purtatorul de cuvant al Directiei principale de informatii a armatei ucrainene, a declarat ca „are loc o militarizare intensa in Crimeea. Intreaga peninsula va fi transformata intr-o baza militara, cu cele mai noi dispozitive capabile sa transporte arme nucleare. A crescut numarul submarinelor, fregatelor si corvetelor care pot utiliza cel mai recent tip de rachete de croaziera cu raza lunga de actiune Kalibr”.

Referindu-se la echipamentele militare ale Rusiei, Skibitki a enumerat trei submarine din clasa „Varsovianka”, trei fregate noi de tipul „Amiral Makarov” (alte trei vor sosi la baza Sevastopol zilele urmatoare), 30 de tancuri, precum si rachete de coasta de tipul „Bastion”. Mai mult, Rusia a inceput deja instalarea de sisteme avansate de aparare antiaeriana si antiracheta S-400.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
574 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger