AcasăNewsRusaliile: Obiceiuri si traditii in Duminica Pogorarii Duhului Sfant

Rusaliile: Obiceiuri si traditii in Duminica Pogorarii Duhului Sfant

(foto: brasovultau.ro)

Duminica, 3 iunie, crestinii ortodocsi praznuiesc Rusaliile, Pogorarea Duhului Sfant sau Cinzecimea. In aceasta zi oamenii merg la biserica ducand ramuri de nuc si frunze de tei, pentru a fi sfintite. In popor, Rusaliile sunt cunoscute drept iele sau zane imbracate in alb, care furau mintile tinerilor si aduceau diferite necazuri, asa ca oamenii respectau anumite obiceiuri pentru ca familia si casa lor sa fie ferite de rele.

(foto: brasovultau.ro)

Rusaliile, sarbatoare ce semnifica Pogorarea Duhului Sfant peste Sfintii Apostoli (care ajung sa vorbeasca limbi necunoscute lor pana in acel moment, pentru a putea impartasi invatatura lui Hristos cat mai multor oameni-n.r), sub chipul unor limbi de foc, sunt praznuite la 50 de zile de la Sfintele Pasti si la 10 de zile de la Inaltarea Mantuitorului Hristos.

In aceasta zi, oamenii merg la biserica, la slujba, cu ramuri de nuci si cu crengute de tei, ca simbol al limbilor de foc. Dupa ce sunt sfintite, acestea sunt duse acasa si puse la icoana, pentru a proteja caminul respectiv de rele, dar si la ferestre, usi sau la porti, pentru ca Rusaliile sa ocoleasca respectiva casa. De asemenea, in unele zone ale tarii, ramurile de tei sfintite sunt folosite in diferite ritualuri de alungare a furtunilor de vara, dar si a unor suferinte.

In aceasta zi, de Rusalii, oamenii se temeau de iele, despre care se spunea ca aduc boli si sucesc mintile tinerilor. Pentru a scapa de temutele Rusalii, barbatii se prindeau in jocul calusarilor.

602 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger