AcasăNewsRuginoasa: Traditionala bataie cu bate, impiedicata de jandarmi

Ruginoasa: Traditionala bataie cu bate, impiedicata de jandarmi

(foto: antena3)

Bataia cu bate dintre cele doua cete de mascati, ciudata traditie de la Ruginoasa, judetul Iasi, a fost impiedicata anul acesta de catre jandarmi.

(foto: antena3)

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Bacau, Marius Taranu, a declarat, luni, ca membrii celor doua tabere au inceput sa se adune inca de la ora 6.00, in trei zone din comuna. Acestia au pornit apoi spre centrul localitatii, cu intentia de a continua traditia, si a se lovi reciproc.

„S-au adunat in trei locatii, Rediu, Dumbravita si Bugioaia, dupa care au plecat spre locul de intalnire. Grupurile erau formate din cate 40 de tineri. Acestia purtau casti de protectie pe cap si erau inarmati cu bate. In spatele lor erau cam 200 de civili de fiecare parte, oamenii urmand sa asiste la bataie. In momentul in care s-au apropiat unii de altii, ne-am interpus intre ei si i-am avertizat ca vor suporta rigorile legii daca vor comite acte de violenta”, a afirmat reprezentantul Jandarmeriei Bacau, unitate care a asigurat ordinea la Ruginoasa.

Pentru ca manifestatia nu a mai putut fi tinuta, ca in anii precedent, tinerii s-au retras la casele lor in jurul orei 09:30. „Oamenii au inteles, nu au existat violente in acest an. Noi nu le interzicem traditia, insa nu permitem actele de violenta. Una este traditia, altceva este bataia. S-a dansat, s-a cantat, dar nu a fost nimeni lovit”, a mai mentionat aceiasi sursa.

Bataia se desfasoara in fiecare an pe data de 31 decembrie la Ruginoasa, intre „Deleni” si „Valeni” si are ca scop stabilirea ierarhiei in comuna pentru anul urmator. Potrivit traditiei, castigatorii bataliei au dreptul de a organiza balurile din sat, dar si de a solicita intalniri cu fetele nemaritate.

author avatar
Alina Costache
1.285 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger