AcasăNewsRovinieta, platita prin sms, fara costuri suplimentare

Rovinieta, platita prin sms, fara costuri suplimentare

Normele de emitere a rovinietei au fost modificate recent. Noile reguli permit modificarea gratuita in baza de date a numarului de inmatriculare asociat unei roviniete, precum si achitarea tarifului prin SMS.

Circulatia auto in afara localitatilor se poate face doar in baza unei roviniete valabile

Introdusa prin OG 15/2002, rovinieta este documentul sau inregistrarea in format electronic care atesta achitarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania. Potrivit AvocatNet, acest act normativ a fost modificat de Legea 144/2012, iar printr-un recent Ordin al ministrului Transporturilor s-au operat schimbari si in normele de aplicare. Principalele modificari se refera la plata prin SMS a tarifului ales (pe o saptamana, o luna etc), precum si la anularea taxei pentru schimbarea numarului de inmatriculare pe perioada valabilitatii rovinietei. Costul rovinietei este in functie de autovehicul si de perioada de valabilitate. Astfel, pentru autoturisme, tariful este de trei euro/sapte zile, sapte euro/30 de zile, 13 euro/90 de zile sau 28 de euro/12 luni.

Pasi de urmat

Iara care sunt etapele pe care le are de parcurs solicitantul:

–         va transmite la numarul de telefon alocat, prin mesaj text, numarul de inmatriculare al autovehiculului si tipul acestuia (sub 3,5 tone greutate, peste 3,5 tone greutate etc.);

–         va primi un mesaj text, prin care va fi informat ca rovinieta va fi emisa pentru datele furnizate;

–         va confirma emiterea rovinietei prin transmiterea unui mesaj text;

–         va primi un mesaj text de confirmare a emiterii rovinietei.

Mesajul primit va contine urmatoarele informatii ce vor fi inregistrate in baza de date a Sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare si control al rovinietei (SIEGMCR):

a)     seria rovinietei si seria unica a tranzactiei;

b)    numarul de inmatriculare al autovehiculului;

c)     numarul de identificare al autovehiculului;

d)    tipul autovehiculului;

e)     anul, luna, ziua si ora de la care este valabila rovinieta;

f)       anul, luna, ziua expirarii valabilitatii rovinietei.

Numarul la care va putea fi transmis SMS-ul va fi anuntat in curand.

Tarif anulat

In plus fata de aceste prevederi, ordinul  ministrului Transporturilor mai stabileste ca, in cazul schimbarii numarului de inmatriculare al autovehiculului pe perioada valabilitatii rovinietei, modificarea in baza de date a SIEGMCR va fi gratuita, fiind anulat tariful de 20 de lei prevazut initial. Solicitantul trebuie doar sa se prezinte la unul dintre punctele de lucru ale Companiei Nationale de Drumuri si sa solicite modificarea in baza de date a SIEGMCR.

author avatar
Arpad Dobre
330 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger