AcasăNewsRoubini, prezicatorul crizei: America va fi lovita de al doilea val de...

Roubini, prezicatorul crizei: America va fi lovita de al doilea val de „recesiune severa”!

Economistul Nouriel Roubini, prezicatorul caderilor pietelor din 2008, avertizeaza ca SUA vor fi lovite de un al doilea val de „recesiune severa”. Roubini isi bazeaza previziunile pe statisticile recente care arata ca in America au fost create putine locuri de munca, iar consumul si productia de bunuri sunt plafonate.

,,Nu numai ca a doua jumatate a anului nu va consemna o accelerare a cresterii, dar sun­tem deja la o viteza redusa in majo­ritatea economiilor avansate si este un risc in crestere – aproape de 50% – de a ve­dea o noua recesiune in SUA si in cele mai avansate economii”, a afirmat Rou­bini.

Pe de alta parte, Agentia de rating Standard&Poor’s a transmis ca este improbabil ca SUA sa revina la calificativul AAA in curand. Aceasta apreciere a venit in contextul retrogradarii institutiilor Fannie Mae si Freddie Mac, specializate in credite ipotecare, din cauza ,,dependentei directe” de guvernul de la Washington. In opinia lui David Beers, seful Departamentului pentru ratinguri suverane de la S&P SUA s-ar putea intoarce la calificativul AAA daca ar exista un consens mai larg in randul partidelor in privinta politicilor fiscale pe termen mediu si, in consecinta, un pachet mai bun de stimulare economica.

Actuala criza, cea mai grava dupa al Doilea Razboi Mondial

Scenarii negative sunt vehiculate si in  Europa. Seful Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat, intr-un interviu pentru Europe 1, ca actuala criza „este cea mai grava de la al Doilea Razboi Mondial pana acum”, adaugand ca, fara interventia comunitatii internationale, „ar fi putut fi cea mai grava criza de dupa Primul Razboi Mondial”, scrie ziarul Le Parisien.

Trichet a cerut guvernelor europene, in special celor din Italia si Spania, „sa-si faca treaba” astfel incat sa reduca deficitele. Oficialul european a reamintit ca obiectivul sau este sa „asigure stabilitatea preturilor pentru 332 de milioane de cetateni”.

Scaderea ratingului datoriei publice americane, dar si tensiunile cauzate de deficitele tarilor europene creeaza ingrijorari legate de noi caderi ale pietelor din lumea intreaga.

Bursele isi revin. BVB a deschis miercuri in crestere

Miercuri, principalele burse europene au deschis in crestere, dupa revenirea Wall Street in urma declaratiilor Rezervei Federale cu privire la economia americana. Si Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a revenit pe crestere semnificativa la deschiderea sesiunii de miercuri, recuperand o parte din pierderile importante inregistrate in ultimele trei sesiuni, potrivit Mediafax.

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a atins marti mai redus nivel din ultimele 15 luni. La deschiderea de miercuri, preturile celor mai lichide  zece actiuni afisau un avans de 5%, iar ascensiunea cotatiilor celor cinci SIF-uri si ale Fondului Proprietatea (FP) a ridicat indicele BET-FI cu 3,4%. Astfel, indicele extins al Bursei se plasa dupa primele 15 minute cu 4,82% peste nivelul de marti.

UPDATE:Bursa de la Bucuresti, in pragul celei mai mari scaderi din istorie!

Adrian Vasilescu: “Romania trebuie sa puna stavilare cat mai inalte si cat mai solide”

Farmache, presedintele BVB: “Nu vom vedea oameni care stau la coada la paine!”

Vezi cat au pierdut milionarii Romaniei pe Bursa de la Bucuresti

 

 

author avatar
Dana Conerth
372 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger