AcasăNewsRosalind Franklin, Google Doodle: Se implinesc 93 de la nasterea biofizicienei britanice...

Rosalind Franklin, Google Doodle: Se implinesc 93 de la nasterea biofizicienei britanice (VIDEO)

Rosalind Franklin, nascuta in urma cu 93 de ani este omagiata joi, 25 iulie, de Google cu un Doodle special. Aceasta si-a adus contributia la descoperirea structurii AND-ului.

Noul logo al Google este sub forma unei animatii, litera ”o” fiind inlocuita de chipul cercetatoarei, iar litera ”l” a fost chimbata cu imaginea structurii AND.

Rosalind Franklin s-a nascut pe data de 25 iulie 1920, in Londra, intr-o familie bogata de evrei. Si-a inceput cariera stiintifica studiind carbunii, dar a ramas in istorie datorita incercarilor sale de a descoperi structura AND-ului.

In perioada in care a cercetat structura acidului dezoxiribonucleic, Rosalind Franklin a lucrat la King’s College din Londra, sub indrumarea lui Maurice Wilkins. Conform datelor, acesta din urma ar fi folosit descoperirile facute de Rosalind Franklin, fara stirea ei, aratandu-le prietenilor lui, Francis Crick si James Watson, care la randul lor incercau sa descopere structura ADN-ului.

[youtube]97TUEEPWlYA[/youtube]

Cei trei au primit premiul Nobel in anul 1962. Ulterior, Crick a marturisit ca imaginile folosite erau, de fapt, realizate de Rosalind Franklin.

Rosalind Franklin este cunoscuta drept ”femeia care nu a primit premiul Nobel pentru contributia sa” in cercetare. Singura distinctie care i-a fost acordata a fost una post-mortem, Rosalind Franklin murind de cancer ovarian la varsta de 37 de ani. S-ar parea ca cercetatoarea s-a imbolnavit din cauza expunerii repetate la radiatii in timpul investigatiilor pe care le facea.

author avatar
Anca Murgoci
103 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger