AcasăNewsRomii au declarat razboi DEX-ului

Romii au declarat razboi DEX-ului

Degeaba vor romii aceeasi Marie cu alta palarie, atrag atentia Madalin Voicu si Nicolae Paun

Romii s-au napustit asupra Academiei Romane, pe care vor sa o dea in judecata din cauza definitiei “peiorative” data cuvantului “tigan”.

Degeaba vor romii aceeasi Marie cu alta palarie, atrag atentia Madalin Voicu si Nicolae Paun

Conform explicatiilor date in DEX, “rom” egal “tigan”, iar “tigan” este considerat, printre altele, un epitet “dat unei persoane brunete” sau “unei persoane cu apucaturi rele”. De aici si pana la acuzatia de rasism nu a mai fost decat un pas, facut in zilele noastre de mai multi reprezentanti ai etniei romilor. Care bat acum cu pumnul in masa Academiei si cer schimbarea imediata a definitiei, sau macar mentionarea caracterului peiorativ al acesteia in DEX.

Nu definitia il face pe om

Deranjul provocat de conotatiile academice nu-i afecteaza pe doi reprezentanti de seama ai etniei, deputatii Madalin Voicu si Nicolae Paun. Din start, Voicu declara ca nu-l intereseaza „elucubratiile si bufeurile unor tigani care isi imagineaza ca termenul are vreo legatura cu calitatea omului”, stricand astfel si mai rau imaginea romilor.

Paun este „partial de acord” cu supararea coetnicilor, nu pentru ca i-ar scapa sensul peiorativ, ci pentru ca stie foarte bine ca modificarea unei definitii e doar apa de ploaie daca romii nu-si schimba comportamentul). Ca urmare, „va fi bine” daca Academia admite modificarea de bunavoie, dar asta nu-i va scuti pe romi de obligatia de a-si schimba si ei comportamentul. „Putem sa ne numim cum vrem, si Fat-Frumos din lacrima, ca tot aia e daca in masini sau pe strada vedem tiganii injurand sau facand toate nebuniile”, conchide Paun.

author avatar
Simona Badulescu
351 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger