AcasăNewsRomânii, un popor bolnav. 37 milioane de zile, în concediu medical

Românii, un popor bolnav. 37 milioane de zile, în concediu medical

Reprezentanții caselor de asigurări cer vizarea concediilor de către cei de la medicina muncii

Anul trecut, românii și-au luat, în total 37,3 milioane de zile de concediu medical, dintre acestea doar o mică parte reprezentând probleme legate de sarcină și lăuzie. Legislația extrem de permisivă a făcut ca bugetul să fie grevat de sume uriașe destinate plății acestor concedii medicale, multe dintre ele nejustificate.

Reprezentanții caselor de asigurări cer vizarea concediilor de către cei de la medicina muncii

Aproape 430.000 de angajatori au depus la casele de sigurări de sănătate documente pentru recuperarea banilor acordați salariaților pentru concediile medicale. În perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2018 au fost eliberate 6.752.950 de certificate de concediu medical, care au însumat 37.337.125 zile. Aproape 6 milioane de astfel de certificate au fost acordate pentru incapacitate temporară de muncă și sub un milion au fost date pentru sarcină și lăuzie, îngrijire copil bolnav și risc maternal. Potrivit raportului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pe anul 2018, românii au trimis peste 214.000 de sesizări pe tema concediilor și indemnizațiilor de concedii medicale. Cele mai multe dintre acestea semnalau nemulţumiri privind controlul la domiciliu al asiguraţilor care se află în concediu medical. Foarte multe nemulțumiri au fost înregistrate pe tema legislației care permite salariatului să declare angajatorului incapacitatea temporară de muncă în termen de șase zile de la instalarea acesteia, fapt care creează mari probleme firmelor. Reclamații au mai fost și în ce privește neplata concediilor medicale de către unii angajatori, dar și în ce privește perioadele lungi de rambursare pentru indemnizații de concedii medicale.

Banii se întorc foarte greu la angajatori

După ce au efectuat plățile concediilor medicale pentru salariați, angajatorul așteaptă ani de zile să primească banii înapoi de la statul român, fapt care le provoacă acestora dificultăți financiare majore. ”Ca să fie plătite, concediile medicale trebuie procesate, iar procesarea unui concediu durează o jumătate de oră. La milioanele de concedii medicale acordate este o nebunie întreagă la nivel de țară. Casa de Asigurări de Sănătate București este cea mai aglomerată din punctul ăsta de vedere pentru că sunt companiile mari, cum ar fi OMV, care are sediul în București și toate concediile din țară vin aici, când ar trebui, în mod normal, să rămână pe județe, și atunci ar fi mai echilibrat. Apoi acești bani vin prin transfer, concediile medicale nu se plătesc din Fondul de Asigurări de Sănătate, ci de la buget, prin Ministerul Muncii. Practica este ca atunci când nu-ți convine ceva la locul de muncă intri în concediu medical. Eu dacă îmi propun să-l schimb pe unul de pe un scaun pe altul, nu să-l dau afară, să-i spun că am nevoie de el în alt birou pentru că în cel în care este nu face nimic, își ia concediu medical. Am o situație cu o doamnă dintr-o instituție care și-a luat concediu medical, s-a dus și a participat la un concurs și nu ai ce să-i faci. Controlul persoanelor care erau în concediu medical s-a desființat, dar nici nu puteai să stai 24 de ore din 24 să-l pândești ca să vezi dacă se plimbă sau nu”, ne-a declarat Vasile Ciurchea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
339 afisari

2 COMENTARII

  1. Nu este de mirare avand in vedere incalcarile omniprezente ale legislatiei sanatatii si sigurantei in munca si ale legislatiei muncii de catre firmele private. Orele duplimentare neplatite si fortate – fara acordul angajatului, efectuate sub pretextul ca angajatii nu si-au facut norma individuala zilnica – de fapt o norma pt o echipa nu pt o persoana – sunt ceva cotidian in firmele private. Aceasta suprasolicitare in munca duce la scaderea imunitatii, in final ajungandu-se la boli!

  2. Nu este de mirare avand in vedere incalcarile omniprezente ale legislatiei sanatatii si sigurantei in munca si ale legislatiei muncii de catre firmele private. Orele suplimentare neplatite si fortate – fara acordul angajatului, efectuate sub pretextul ca angajatii nu si-au facut norma individuala zilnica – de fapt o norma pt o echipa nu pt o persoana – sunt ceva cotidian in firmele private. Aceasta suprasolicitare in munca duce la scaderea imunitatii, in final ajungandu-se la boli!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger