Majoritatea românilor (97%) oferă bacşiş în timpul vacanţelor, însă aproape jumătate dintre aceştia se declară nelămuriţi privind sumele potrivite.

Peste o treime dintre români (39%) au menţionat că 9-10% din valoarea notei reprezintă un bacşiş bun în restaurantele de acasă, la distanţă mare de participanţii din SUA care consideră că 19-20% din preţul final ar trebui adăugat pentru calitatea serviciilor. Pe de altă parte, studiul momondo.ro arată că peste jumătate dintre români (57%) au declarat că nu şi-ar dori ca bacşişul să fie inclus automat în nota de plată într-un restaurant. Cele mai vizitate ţări de către români în care se oferă bacşiş sunt Italia (la restaurant – inclus în notă sau 10%; bar sau taxi – rotunjirea sumei; personal hotelier – între 1 şi 3 euro), Spania (la restaurant – bacşişul este inclus în notă, plus 5-10%; bar -20 de cenţi; taxi – rotunjirea sumei; personal hotel – între 1 şi 5 euro), Grecia (restaurant – inclus în notă, plus rotunjirea sumei; bar, taxi, personal hotelier – rotunjirea sumei), Franţa (restaurant – inclus în notă, plus rotunjirea sumei; bar – nu se obişnuieşte; taxi şi personal hotelier – între 2 şi 3 euro), Regatul Unit al Marii Britanii (restaurant – inclus în notă sau 10-15%; bar – nu se obişnuieşte; hotel şi taxi – între 10-15% din nota finală). La polul opus se află ţări ca Japonia sau China, unde nu se practică această formă de recompensare, şi care de multe ori este privită ca o insultă. În regiunea Asiei, printre cele mai vizitate state de către români, în care se lasă bacşiş, sunt Thailanda, Malaezia şi Hong Kong, unde recompensele variază între rotunjirea sumei şi 10-15% din suma finală. În SUA şi Canada bacşişul este mai mult decât obişnuit, fiind considerat ca parte a venitului angajaţilor, în timp ce în America Centrală sumele în plus sunt binevenite pentru completarea veniturilor lunare ale angajaţilor restaurantelor şi hotelurilor.