AcasăNewsRomânii riscă să plătească prejudicii de miliarde, din cauza deciziilor lui Cioloș,...

Românii riscă să plătească prejudicii de miliarde, din cauza deciziilor lui Cioloș, Orban și USR

PSD afirmă categoric că fostul premier Dacian Cioloș este principalul vinovat pentru situația critică în care se află România în litigiul cu firma care deține dreptul de exploatare minieră la Roșia Montană. 

„Indiferent de decizia pe care o va comunica instanța internațională până la 10 februarie 2024, este evident că atunci când a aprobat depunerea cererii de includere în patrimoniul universal UNESCO a perimetrului de la Roșia Montană, Dacian Cioloș a știut că va afecta interesele României în litigiul deja deschis cu deținătorul dreptului de exploatare.

Cioloș a știut foarte bine că prin acea decizie a încălcat un angajament asumat de statul român și că toți contribuabilii din România ar putea fi obligați să plătească daune uriașe, cu un impact negativ uriaș asupra economiei naționale. Sub acest aspect, Dacian Cioloș se face vinovat de subminarea economiei naționale și se descalifică definitiv pentru orice funcție de demnitate publică. Cioloș nu mai poate cere votul cetățenilor pe care i-ar putea condamna, prin deciziile sale, la plata unor prejudicii uriașe!

La fel de vinovat este și premierul Orban care a dispus reluarea procedurii de înscriere în Patrimoniul UNESCO, după ce Guvernul PSD solicitase întreruperea procedurii până la soluționarea litigiului.

De asemenea, o mare parte din răspundere revine USR care s-a lansat în politică pe acest subiect, iar ulterior, prin miniștrii săi din Guvernul Cîțu, s-a opus cu vehemență retragerii dosarului de la UNESCO, deși ministrul Finanțelor de atunci a atras atenția că România riscă să plătească daune uriașe cuprinse între 0,5 și 3,5 miliarde de dolari.

Aceiași protagoniști sunt responsabili și pentru achizițiile supradimensionate de vaccinuri COVID, în urma cărora României i se cere să plătească un prejudiciu de 1 miliard de euro. Românii trebuie să știe din cauza cui riscă să plătească eventualele daune stabilite în procesele internaționale!”, se arată într-un comunicat al PSD.

PSD subliniază că nu pune în discuție nici oportunitatea și nici impactul de mediu pe care le-ar presupune exploatarea de la Roșia Montană. Problema în cauză este că statul român, prin guvernele de dreapta, care au acordat dreptul de exploatare, a făcut un angajament, pe care Cioloș, Orban și USR l-au încălcat cu bună știință, zădărnicind orice posibilitate de a rezolva litigiul pe cale amiabilă.

author avatar
Andrei Coman
621 afisari

16 COMENTARII

  1. Ce clauze a inclus Statul roman in favoarea partii adverse, in aceste contracte ? Cine a semnat?

  2. Toti sunt vinovati, incepand cu cei care au vandut drepturile de exploatare. Unii din ceilalti au incercat sa impoedice exploatarea dupa ce primul rau a fost facut, dar nu au gasit cele mai bune metode, ba chiar din cauza metodelor incercate Romania ar putea sa fie datoare catre firma cu drepturile de exploatare. Insa asta nu inseamna ca PSD sunt ingerasi.

  3. Nu este asa cum spuneti. Daca-i lasa sa exploateze acum pe locul fostei exploatari era doar un lac urias de cianuri cu apa aflat in grija autoritatilor locala si nu a acelor canaduieni. Cautati exploatarea aurifera de la Furtei – Sardinia sa vedeti ce frumos au sters-o canadienii de acolo dupa ce au extras aurul si cate probleme au autoritatile locale sa construiasca diguri.

    • Pai daca nu au introdus in contract o clauza de refacere ecologica a zonei dupa exploatare……

      • Este trecuta in contract numai ca sediul firmei e intr-un paradis fiscal. Exact ca si aia de la RMGC. Prinde orbul scoate-i ochii.

      • Este trecuta in contract numai ca sediul firmei e intr-un paradis fiscal. Exact ca si aia de la RMGC. Prinde orbul scoate-i ochii. Mare atentie,

  4. De fapt de la cine au ”cumparat ” exploatarea? Sa se mearga pe fir si sa fie arestati toti cei care au cedat actiunile Mininvest catre persoane fizice sau firme. Din cauza lor acum nu mai avem poansonul ptr ca…. nu mai avem ca stat ce stanta ptr ca nu mai extragem. Trebuie sa facem ordine.

  5. A fost o lucratura securista. La R.M. nu exista aur de 4 miliarde. Strainii si-au dat seama ca vor pierde daca incep exploatarea de acolo si au mers pe mana securitatii. Si au castigat.

  6. PUTREGAIUL ESTE MULT MAI VECHI !,CINE I-A DAT LUI TIMIS INFORMATIILE ??,CINE A FURAT ARHIVA INSTITUTULUI DE GEOLOGIE DE LA BUCURESTI ,CINE A VANDUT-O ?.
    CAND TRADATORII NU-S CONDAMNATI LA MOARTE IN ROMANIA ,ORICE DERBEDEU ,ORICE HAIMANA VINDE TARA LA BUCATA !.
    ASA S-A AJUNS SA FIE SCOASE LA MEZAT REZERVELE STRATEGICE ALE ROMANIEI.
    DE PLATIT VOR PLATI OALELE SPARTE AMARATII CARORA LI SE VA LUA SI PAINEA DE LA GURA ,VOR PLATI SI APA DE PLOAIE SI VOR PLATI SI FUMUL CE IESE PE COS.

    • Raspuns: Domnule Anonim. Nnumai cei din partidul lui Basescu si mai ales, fostul primar al capitalei, securist care a lucrat in domeniul geologiei, au avut acces la a semenea informatii privind aurul tarii si numai ei puteau sa puna la punct o asemenea actiune.
      Trebuie sa revenim la comunism, la pedeapsa cu moartea pentru asemenea jigodii.

  7. Eu am citit proiectul celor de la RMGC. Acești asasini economici vroiau să exploateze prin cianurare (iar apele contaminate ar fi fost deversate în aer liber, într-un lac de acumulare construit prin indiguirea Văii Cornei) resursele auro-argentifere de la Roșia Montană (despre alte metale rare precum wolfram nu se spunea nimic, deși ar fi fost exploatate și acestea), noi urmând să incasam praful de pe tolba! Proiectul nu a pornit deoarece RMGC NU A OBȚINUT ACORDUL DE MEDIU, iar Curtea de Apel Brașov le-a ANULAT DEFINITIV certificatul de descărcare arheologica a masivului Cârnic deoarece a fost obținut în mod ilegal !. Dacă s-ar fi realizat acel proiect, acum am fi avut întreaga zonă distrusa de acel proiect minier la suprafață, dar am fi avut și de gestionat (cu bani de la buget!) imensele probleme de poluare provocate de lacul artificial în care RMGC vroia să stocheze apele poluate rezultate în urma procesului de cianurare a mineralului auro-argentifer).

    Cum ar fi putut autoritatile române sa aprobe proiectul celor de la RMGC atat timp cat aceasta firma nu a indeplinit conditiile legale pentru a obtine acordul de mediu? Iar in lipsa acordului de mediu este ilegal sa primeasca ”unda verde” un asemenea proiect.

    Daca RMGC ar fi obtinut acordul de mediu, iar firma ar fi fost impiedicata sa deruleze proiectul lor, atunci avea logica sa fie despagubiti. Dar in conditiile in care ei nu au respectat legea, in conditiile in care RMGC NU a obtinut acordul de mediu pentur ca nu indeplinea conditiile legale (mai mult chiar, le-a fost anulat definitiv de Curtea de Apel Brasov certificatul de descarcare arheologica pentru masivul Carnic pe motiv ca a fost obtinut in mod ilegal), care este JUSTIFICAREA pentru care România ar urma sa fie obligata sa plateasca despagubiri celor de la RMGC?

  8. Bacomane, cat ai luat de la covrigarul sef?! Intreaba-l pe puie monta cine-i de vina!!!

  9. Mucilagian Ciolos nu pateste nimic ? De ce ca e nepot de securist ? Incompetenta lui politica a adus numai deservicii Romaniei

  10. Acest gunoi politic Ciolos trebuia bagat la inchisoare grea cu tot cu familia lui si cu USR acesti tradatori de neam

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger