AcasăNewsRomanii pot cere sa isi primeasca pasapoartele acasa, incepand de luni

Romanii pot cere sa isi primeasca pasapoartele acasa, incepand de luni

Incepand de luni, cetatenii romani cu domiciliu in Romania pot solicita transmiterea prin curierat rapid a pasapoartelor simple electronice la domiciliu sau resedinta, contra unei taxe suplimentare de 8,68 de lei, informeaza Ministerul Afacerilor Interne.

Prin aceasta masura se doreste eliminarea obligatiei persoanelor de a se prezenta la ghiseu pentru a ridica pasaportul. Va fi insa, in continuare, necesara prezenta la momentul depunerii documentelor pentru eliberarea pasaportului, se arata in comunicat.

Curierul va livra pasaportul sub semnatura de primire doar titularului, unuia dintre parinti (in cazul minorilor care nu au implinit varsta de 14 ani) sau unei persoane imputernicite (prin procura speciala autentificata). Destinatarul primeste automat un sms in care este informat cu privire la ziua in care va fi efectuata livrarea, adresa la care va sosi curierul si numarul de document de transport care va insoti plicul cu pasaportul.

Pentru un pasaportului simplu electronic, cu valabilitate 5 ani, costul este de 270 de lei, respectiv de 244 de lei pentru minorii sub 12 ani, act a carui valabilitate este de 3 ani. In ambele cazuri se adauga o taxa de eliberare a pasaportului de 22 de lei.

Pasaportul simplu temporar, valabil 12 luni, este eliberat persoanelor care nu dispun de timpul necesar pentru eliberarea unui pasaport simplu electronic, dar si in alte situatii, contra sumei de 100 de lei – costul documentului, la care se adauga taxa de eliberare de 22 de lei. In acest caz nu se impune livrarea la domiciliu sau resedinta solicitantului, deoarece, de regula, documentul se elibereaza in doua ore.

Foto: turdalive.ro

author avatar
Alina Costache
207 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger