AcasăNewsRomânii, obligați să facă credite pentru renovarea blocurilor

Românii, obligați să facă credite pentru renovarea blocurilor

Creditele proprietarilor de apartamente pentru reabilitarea termică vor trebui plătite în 5-10 ani

Reabilitarea termică a blocurilor nu se va putea face decât cu contribuția financiară semnificativă a proprietarilor de locuințe, consideră Ministerul Dezvoltării. Astfel, românii vor fi obligați să se împrumute la bănci pentru a asigura co-finanțarea proiectelor pentru eficiența energetică.

Creditele proprietarilor de apartamente pentru reabilitarea termică vor trebui plătite în 5-10 ani

Strategia renovării clădirilor din România, elaborată de Ministerul Dezvoltării, prevede ca primăriile să impună proprietarilor de apartamente să contribuie la finanțarea reabilitării termice a blocurilor, sub amenințarea că refuzul va avea drept consecință suportarea costurilor integrale de către cei care nu vor să plătească. Problema depistată chiar de către reprezentanții ministerului este aceea că 30% dintre proprietarii de locuințe se află într-o stare severă de sărăcie, astfel că aceștia nu vor avea cum să plătească pentru lucrările de reabilitare. Soluția ar fi acordarea unui sprijin financiar de la buget, însă sumele sunt uriașe și nu pot fi acoperite din această sursă. ”Multe instituții de finanțare nu găsesc atractiv să acorde împrumuturi României, deoarece este o țară UE. În plus, există o lipsă de înțelegere tehnică la cel mai înalt nivel al Guvernului României. Totodată, programul de renovare în temeiul OUG nr. 69/2010 (cu 0% dobândă) a fost greu de accesat, deoarece a impus tuturor proprietarilor de apartamente dintr-o clădire să fie de acord cu renovarea. Dacă este necesar, CEC are capacitatea de a adapta un produs pentru renovarea în materie de eficiență energetică a clădirii, cu condiția să existe o modalitate de a plăti împrumutul integral de către Asociația de proprietari, deoarece banca nu își poate asuma riscul financiar și nici nu poate să vândă apartamentele din clădire pentru a își recupera împrumutul. Cu toate acestea, în acest moment CEC nu are specialiști în eficiență energetică care să evalueze investițiile în materie de eficiență energetică”, se arată în Strategia națională de renovare a clădirilor.

Prețuri prea mici la energie

Reprezentanții Ministerului Dezvoltării consideră că interesul scăzut pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuințe este cauzat, în principal, de politicile publice care au determinat prețuri mici la energia termică. O altă dificultate în atingerea obiectivului de eficiență energetică este cea legată de dobânzile comerciale mari, lipsa garanţiilor sau supra-garantarea, proiecte de dimensiuni mici care conduc la costuri mari cu tranzacţiile și cu dezvoltarea lor, lipsa de debitori solvabili și de produse de creditare specializate (dedicate renovării energetice majore a clădirilor). ”Renovarea clădirilor rezidențiale are legătură cu termoficarea. Valorile medii ale consumului de energie raportate nu sunt reale, deoarece mai multe sisteme de termoficare au fost închise și multe apartamente nu sunt încălzite în mod adecvat, deoarece nu au înlocuit termoficarea cu alte surse de încălzire. Deoarece UE promovează eficiența energetică în sistemul de termoficare, România ar trebui să aprobe reconectarea la rețeaua centralizată de termoficare, alături de distribuția verticală, care să permită debranșarea celor care nu plătesc facturile la căldură fără a-i afecta pe ceilalți”, se mai precizează în strategie.

 

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.079 afisari

1 COMENTARIU

  1. Voi ce doriți cei care locuiesc la blocucuri să beneficieze de tot moca încălzire subvenționată clădiri reabilitate parcare la scara blocului și voi să nu plătiți. A-ți venit de la coada vacii și acum sunteți mari oamenii

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger