AcasăNewsRomânii, loviți de tot mai multe scumpiri. CFR, anunț despre prețul biletelor...

Românii, loviți de tot mai multe scumpiri. CFR, anunț despre prețul biletelor de tren

CFRGarniturile Intercity, poreclite şi "trenurile-melc", vor "alerga" din nou prin România. Rutele şi ce viteze vor avea

CFR Călători ar putea majora preţul biletelor din 2023, în funcție de creșterea inflației şi de subvenţia pe care compania o va primi în bugetul viitor.

Anunțul a fost făcut chiar de directorul general al CFR călători, Traian Preoteasa, care a precizat că scumpirea biletelor de tren ar fi o decizie tehnică cuplată cu o decizie politică. Cea mai recentă majorare a prețurilor a fost la 1 iulie.

Biletele de tren s-ar putea scumpi din 2023

”În legislaţie se spune că majorarea preţurilor este impusă de rata de inflaţie. După cum vedeţi, rata de inflaţie, am citit astăzi declaraţia domnului profesor Păun, e posibil să ajungă la sfârşitul anului la 20%. Vom analiza la sfârşitul anului pe bugetul viitor, depinde de nivelul subvenţiei, şi dacă intrăm tot aşa într-o situaţie cu preţuri necontrolate este posibil să luăm în analiză creşterea”, a afirmat marți, 4 octombrie, directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, după audierile din comisia de specialitate a Camerei Deputaţilor.

Întrebat dacă o eventuală decizie de majorare a preţurilor la bilete este una tehnică sau ultimul cuvânt îl va avea ministrul Transporturilor, Preoteasa a răspuns: ”Este o decizie tehnică cuplată cu o decizie politică, dat fiind că majorarea tarifelor se face prin ordin de ministru, ministrul fiind om politic”.

În context, el a afirmat că, la sfârşitului anului, compania nu va înregistra arierate, însă va exista o pierdere financiară preliminată de 600 de milioane de lei, din cauza preţurilor mari la curentul electric şi la combustibil. Dacă înainte de sfârşitul anului trecut factura la energie a CFR Călători era de 16 milioane lei/lună, în august 2022 valoarea acesteia ajunsese la 42 de milioane de lei.

Şeful CFR Călători a dat asigurări că nu există riscul de a nu pleca trenuri din gară din cauza datoriilor la electricitate.

author avatar
Andreea Vlad
148 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger