AcasăNewsRomanii isi mananca jumatate din salariu

Romanii isi mananca jumatate din salariu

Cand iau pensia ori salariul, romanii iau cu asalt raioanele de alimente ale hipermarketurilor

Cele mai recente date oficiale confirma respectul romanilor pentru  mancare. Alimentele si batuturile nealcoolice  ne consuma pana la jumatate din veniturile lunare.

Cand iau pensia ori salariul, romanii iau cu asalt raioanele de alimente ale hipermarketurilor

Romanii continua sa cheltuiasca foarte mult  pe mancare, semn ca fie veniturile lor sunt croite in asa fel incat sa aiba bani mai mult pentru mancare, fie preturile  alimentelor sunt astfel stabilite incat sa le consume mai mult de jumatate din salariu (fata de circa 20% in statele dezvoltate ale UE).  Institutul National de Statistica (INS) a publicat o noua analiza la zi din care aflam  cat castiga romanii si pe ce dau ei banii mai abitir.  Potrivit statisticii, veniturile medii ale unei gospodarii s-au situat in trimestrul al doilea al acestui an la circa 2.408  de lei pe luna, adica 835 de lei de persoana.  Din acesti bani, 2.159 de lei, respectiv  739 de lei de persoana, adica aproape 90% din venituri, au fost alocati consumului. Cea  mai mare parte, respectiv aproape jumatate din suma, a fost cheltuita pe alimente si bauturi nealcoolice.  Pe lista lunara au urmat cheltuielile cu locuinta (apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei), care s-au ridicat in trimestrul al doilea la 19,3% din veniturile lunare.

La polul opus se situeaza cheltuielile cu restaurantele, cazarea la hotel, care au insumat doar 1,3 % din venituri, iar cele pentru educatie au fost aproape inexistente,  “ridicandu-se” la 0,3% din din cheltuielile de consum, adica… sase lei.

author avatar
Arpad Dobre
117 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger