AcasăNewsRomânii înghit antibiotice cu pumnul

Românii înghit antibiotice cu pumnul

Lipsa de informare la zi şi  presiunile pacienţilor sunt pricipalele motive a prescrierii în exces a antibioticelor, avertizează preşedintele Societăţii Române de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila.

“Adică sunt pacienţi care vor să ia antibiotic, insistă să ia antibiotic şi cred că acesta nu este lucrul cel mai îngrijorător, faptul că medicii prescriu antibiotice, mai îngrijorător este faptul legat de utilizarea de antibiotice fără prescripţie, adică sunt două lucruri diferite. Nu medicii sunt neapărat vinovaţi de utilizarea antibioticelor în exces, suntem şi noi vinovaţi, pentru că de multe ori nu ne gândim înainte de ce trebuie să utilizăm un antibiotic.”. Deviza de anul acesta  este „Antibioticele nu sunt analgezice sau antiinflamatorii, spune pre;edintele SRM:  „dacă suntem răciţi, nu luăm antibiotic ca să ne scadă febra, să ne treacă o durere sau să ne treacă o răceală, mai ales că majoritatea acestor tip de infecţii, care apar iarna, sunt infecţii virale şi tratamentul infecţiilor virale nu se face cu antibiotic”. Printre problemele care există în spitale legate de consumul şi prescripţia de antibiotice se află şi tratamentul cu antibiotice de rezervă: “Şi mai avem o problemă, este modul în care se utilizează încă în spitale antibiotice, pentru că antibioticele în spitale trebuie administrate ierarhizat, astfel încât să nu se ajungă în situaţia în care să tratăm infecţii banale cu antibiotice de rezervă, adică unele care ar trebui să se administreze abia la epuizarea resurselor terapeutice de primă intenţie. Foarte multe dintre antibiotice se dau în scop preventiv, profilactic, în secţii medicale, deci nu în secţii chirurgicale, nu înainte de o intervenţie chirurgicală, iar acest lucru este inutil. Nu se dau antibiotice ca să previi apariţia unei infecţii, ci doar în situaţii excepţionale, contacţii unor persoane care au boli foarte grave”, a completat profesorul Rafila.

author avatar
Andrei Coman
119 afisari

2 COMENTARII

  1. Cine e ma jidanu ala idiot. Cum sa iei ma prostule antibiotice cu pumnul cand it tre reteta speciala a. Inseamja ca e debil medicul care prescrie. Cine dracu iti da ma tembelule antibiotic fara reteta? Toti tampiti. Esti ruda cu Burleanu este? Pune manacauta o pastila de viroza!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger