AcasăNewsRomanii, in pericol sa-si piarda banii din banci

Romanii, in pericol sa-si piarda banii din banci

Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis, recent, ca directiva  Uniunii Europene privind salvarea de la faliment a bancilor prin confiscarea depozitelor clientilor este legala. In traducere libera, nenorocirea este uriasa: atentie, romani! Banii din banci nu mai sunt siguri.

Veste teribilă de la Curtea de Justiţie a UE

Dupa “modelul Cipru”, mecanismul de salvare a bancilor cu banii deponentilor (bail-in) incepe sa fie implementat in toata Europa fara nicio retinere. Salvarea bancilor cu banii deponentilor este legala, a confirmat, ieri, Curtea Europeana de Justitie, printr-o decizie definitiva si care arata ca „impartirea costurilor intre actionari si detinatorii de obligatiuni reprezinta o preconditie pentru aprobarea, de catre Comisia Europeana, a ajutorului de stat pentru o banca aflata intr-o situatie dificila si nu contravine legislatiei comunitare”.

Drepturile deponentilor, calcate in picioare

Sistemul „bail-in“ face ravagii în Europa

“In principal, motivatia este ca e preferabil sa confisti acesti bani de la clienti decat sa ii primesti cadou de la stat, adica de la contribuabili, mai ales ca treaba asta din urma ar insemna un nasol ajutor de stat.
Decizia e cinica, pentru ca bancile au fost ajutate si pana acum de state, si nimeni nu si-a pus problema ca ar fi vorba de ajutoare de stat ilegale”, sustine avocatul Gheorghe Piperea. „Dupa parerea mea,  pe chestiunea aceasta, competenta nu apartine CJUE, ci apartine Curtii Europene a Drepturilor Omului , pentru ca este vorba de a proteja dreptul de proprietate. Se pune in discutie o ierarhie a drepturilor: ce este mai important, dreptul de proprietate al omului pe banutul lui care este in depozit sau «dreptul» bancii respective de a se salva de la faliment? Pe alta parte, eu cred ca vestea aceasta este o nenorocire pentru Italia, care nu va mai avea alta solutie, decat sa ia banii deponentilor, ca sa salveze bancile italiene. O sa iasa lumea in strada. Acolo, bancile sunt foarte vechi si, realmente, sunt finantate din depozitele oamenilor”, a mai adaugat Piperea.  Cu alte cuvinte, mai spune avocatul, “pentru lideri europeni ca Matteo Renzi, decizia CJUE pica foarte prost. El va trebui sa decida daca da de la buget 40 miliarde euro pentru a salva cele trei-patru banci falite sau daca va permite ca acesti bani sa fie luati de la deponenti. Ca de inchis aceste banci nu se pune problema. Iar decizia italienilor va fi clonata peste tot, inclusiv in Romania. Ce, credeti ca nu mai sunt banci falite?”.

author avatar
National
6.651 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger