AcasăNewsRomanii fura de sting pe e-Bay: fraude de 20.000.000$

Romanii fura de sting pe e-Bay: fraude de 20.000.000$

Procurorii DIICOT fac 117 perchezitii in Bucuresti, Craiova, Targu Jiu, Timisoara, Ramnicu-Valcea, Zimnicea, Alexandria, Resita si Pitesti, legat de fraude informatice prin care 1.000 de persoane au fost pagubite cu 20 milioae de dolari. Anchetatorii colaboreaza cu ofiterii US Secret Service si FBI.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala, Serviciul Teritorial Craiova si Biroul Teritorial Gorj au destructurat trei grupuri infractional organizate transfrontaliere, specializate in comiterea de fraude informatice pe site-urile de comert electronic, informeaza, joi dimineaa, DIICOT.

In acest scop, se deruleaza 117 perchezitii domiciliare pe raza municipiilor Bucuresti, Craova, Targu. Jiu, Timisoara, Ramnicu-Valcea, Zimnicea, Alexandria, Resita si Pitesti, in scopul retinerii membrilor grupurilor infractionale si a ridicarii mijloacelor materiale de proba.

Anchetatorii au stabilit ca in perioada 2009-2011, prin postarea unor anunturi fictive de vanzare a unor bunuri inexistente in realitate (autoturisme, motociclete, ambarcatiuni usoare, produse electronice), suspectii au indus si mentinut in eroare mai multi cumparatori on-line, in cadrul platformelor de comert electronic www.eBay.com si www.cragslist.org, carora le-au fost transmise informatii false cu privire la realitatea anunturilor, modalitatea de achizitie, plata pretului, identitatea vanzatorului.

Sumele de bani aferente pretului platit de victime au fost colectate din strainatate (cel mai adesea de pe teritoriul SUA) cu folosirea de identitati false de catre membrii grupului si mai apoi retransmise in Romania prin intermediul transferurilor rapide catre persoane afiliate grupului cu acest scop.

In aceasta modalitate au fost induse in eroare aproximativ 1000 de victime.

Prejudiciul total cauzat pana in prezent este de aproximativ 20 milioane dolari, potrivit DIICOT.

La sediul DIICOT urmeaza sa fie aduse aproximativ 90 de persoane fata de care s-a inceput urmarirea penala pentru frauda informatica, constituire a unui grup infractional organizat si inselaciune in conventii cu consecinte deosebit de grave.

Cauza a fost instrumentata impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul DCCO. – Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice, BCCO Craova si SCCO Gorj, iar suportul tehnic al operatiunii a fost asigurat de catre Directia de Operatiuni Speciale din cadrul IGPR si DGIPI.

Procurorii DIICOT, in documentarea informativ-operativa a cauzei, au colaborat cu ofiterii US Secret Service si FBI din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti.

 

 

 

644 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger