AcasăNewsRomânii din Ucraina acuză Kievul. Bucureştiul, chemat să apere învăţământul în limba...

Românii din Ucraina acuză Kievul. Bucureştiul, chemat să apere învăţământul în limba română

cernautiRomânii din Ucraina cer Guvernului de la Bucureşti să apere învăţământul în limba română din Cernăuţi

Autoritățile de la București sunt rugate să sporească implicarea în apărarea drepturilor populației de etnie română din regiunea Cernăuți.

Cererea vine dinspre Elena Nandriş, fost primar al comunei Mahala și un lider important al comunității românești din Ucraina.

Ucraina limitează învățământul în limbile minoritare, inclusiv româna

Aceasta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la implementarea noii Legi a învățământului din Ucraina care limitează drepturile minorităților în ceea ce privește educația. Concret, controversata lege impune ca școlile care predau în limba minorităților, inclusiv în limba română, să introducă treptat ore de predare în limba ucraineană.

„Eu cred că Guvernul României ar trebui să se implice mai insistent în apărarea limbii noastre române, pentru că noi o pierdem şi nouă ne pare foarte rău. Noi iubim limba noastră, noi ne zbatem pentru limba noastră, noi o preţuim mai mult decât voi acolo. Noi am spus totdeauna: vrem să vorbim, vrem să cântăm şi să ne rugăm în limba noastră. Noi vorbim în limba strămoşilor noştri de ani de zile”, a spus ea.

Predarea în ucraineană devine obligatorie din clasa a V-a

În comuna Mahala sunt două licee, unul cu 411 elevi şi celălalt cu 320 de elevi, în care cursurile se predau în prezent exclusiv în limba română. Începând cu anul şcolar viitor, predarea în ucraineană devine obligatorie din clasa a V-a. În primul an de gimnaziu, elevii trebuie să înveţe minimum 20% din materii în ucraineană, procentul crescând până la 80% în ultimii doi ani de liceu.

În Ucraina nu se mai poate de acum învăța la școală, începând de la 1 ianuarie, decât în ucraineană, în detrimentul sutelor de mii de copii vorbitori acasă de română, bulgară, maghiară sau poloneză.

Noua lege ucraineană a învățământului, din 2017, a fost o surpriză neplăcută pentru sprijinitorii străini ai Kievului și a stârnit de la început proteste în țările vecine, chiar și în unele, precum Polonia, care au fost fără rezerve de partea Ucrainei și împotriva Rusiei.

Destinată a limita folosirea limbii ruse, legea afectează direct și celelalte minorități, în primul rând românii (numiți oficial „moldoveni”) și bulgarii, dar și polonezii sau maghiarii.

author avatar
Andreea Vlad
310 afisari

10 COMENTARII

  1. Cereti degeaba fratilor, ca astia iii pupun-n dos pe impilatorii vostri. Au aceeasi grija de voi exact ceea pe care o au de noi. Ne cumpara ungurii la bucata si ei isi impart filodorme. Asteptati pana la anul si daca nu ne trezim, ne luam toti de mana si ne mutam in desert, ca tot e mai bine.

    • BAaa , POPOR DE SLUGI , NU VA MAI RAMANE DE CAT SA VA DATI PANTALONII JOS SI SA VA PUNETI CAPRA SI SA VA VINDETI COPII CA SCLAVI
      POPOR DE MILOGI , FARA ONOARE . SASUL VA DA BINE LA MOOIE

  2. istoria spune ca EMINESCU A SCRIS POEZII PENTRU POPORUL UCRAINIAN…ERA EMIGRAT DIN CRIMEEA SI ERA ISLAMIST DIN „FRATII MUSULMANI”….ALLAHU AKBARRR……..KABOOOOM

  3. POPANDAII DIN ASA ZIS GUVERN DE COMPLEZENTA NU-I INSTARE SA-SI REZOLVE PROPIILE PROBLEME ,NICUM SA IA POZITIE PENTRU APARAREA DREPTURILOR ROMANILOR DE PRETUTINDENI.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger