AcasăNewsRomanii din strainatate salveaza politica monetara a statului

Romanii din strainatate salveaza politica monetara a statului

Eroi.„Capsunarii” salveaza Romania de criza

In primul semestru din acest an, romanii care muncesc in strainatate au trimis in tara 1,83 miliarde de euro in primele sase luni din acest an.

Eroi.„Capsunarii” salveaza Romania de criza

Aceasta suma reprezinta cu 10% mai multi bani decat in perioada similara de anul trecut, in ciuda crizei care cuprindeEuropa, in special Spania si Italia, destinatiile preferate de romani.

Muncesc si trimit banii acasa

Potrivit datelor BNR, banii transferati catre cei de acasa sunt la maximul ultimilor trei ani, depasind cu 5,5% si sumele din primul semestru din 2010, cand s-au cifrat la 1,73 miliarde euro. Cel mai mic nivel al transferurilor semestriale ale munictorilor romani de afara s-a inregistrat anul trecut – 1,66 miliarde euro. In acest an de criza prelungita in zona euro, Romania trebuia sa fructifice sumele nerambursabile de la Uniunea Europeana, insa absorbtia acestor fonduri este deficitara in Romania. In primele sase luni, s-au cheltuit doar 1,32 miliarde de euro (cu tot cu prefinantari), in conditia in care sunt din ce in ce mai multe proiecte incepute, iar tinta pentru acest an este de 6 miliarde euro.

Au protejat rezerva valutara

Si investitiile straine se remarca pe negativ. In primele sase luni acestea au fost de peste doua ori mai mici decat sumele intrate din fonduri europene, mai exact 625 milioane euro. Fondurile europene si investitiile straine abia depasesc la un loc banii trimisi in tara de romanii care muncesc afara. Pe primele sase luni, deficitul de cont curent al Romaniei a fost de 2,41 miliarde de euro, iar fara banii romanilor ce muncesc in afara ar fi fost aproape duble. Banii trimisi in tara au ajutat la protejarea rezervei valutare a Romaniei si la temperarea deprecierii leului in raport cu euro, contribuind decisiv si la sumele injectate in consum.

author avatar
Adina Mutar
363 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger