AcasăNewsRomanii din diaspora, clientii fideli ai cabinetelor stomatologice din tara

Romanii din diaspora, clientii fideli ai cabinetelor stomatologice din tara

Numarul cabinetelor stomatologice l-a depasit cu mult pe cel al farmaciilor

Avem peste 15.000 de cabinete stomatologice in Romania, cu aproape 6000 mai multe decat farmaciile, pe care le vedem aproape la orice colt de strada. Toate private si toate concentrate in marile orase si, in special, in centrele universitare. Supravietuirrea si inmultirea lor continua se datoreaza celor mai fideli clienti pe care au inceput sa-i aiba: romanii din diaspora.

Numarul cabinetelor stomatologice l a depasit cu mult pe cel al farmaciilor

Tarifele cabinetelor stomatologice nu au fost niciodata prea rezonabile, cel putin nu pentru romanul amarastean sau pentru cel de la tara. Cu toate acestea, facultatile de medicina dentara scot pe banda rulanta stomatologi, cam 1.600 pe an. Legea le permite ca, dupa ce si-au luat licenta, sa-si deschida cabinete private. Si cei mai multi si le deschid, dar doar in orasele mari, caci in zonele rurale nimeni nu a pomenit de vreun astfel de cabinet. Daca  in 1990 erau circa 6.000 de stomatologi, in prezent numarul acestora a ajuns la 22.000. Potrivit vicepresedintelui Societatii Nationale de Medicina Dentara, prof.dr.Alexandru Bucur, cifra de scolarizare este exagerat de mare si, in aceste conditii, ” la cantitate sa nu se ceara calitate”. Totodata, sustine prof.dr.Alexandru Bucur, faptul ca nu exista repartitii ale absolventilor si, mai ales, nu exista facilitati pentru acestia, zonele rurale au ramas complet descoperite. Cu toate acestea, toate cele 15.100 de afaceri stomatologice merg foarte bine. Se vorbea intr-un timp ca, datorita preturilor modice de la noi comparativ cu Occidentul, europenii vin in Romania sa-si rezolve mai ieftin problemele cu dantura. ”Exista un turism medical la un nivel destul de ridicat, insa acest turism nu il  mai fac acum strainii, ci romanii din diaspora. Cand isi iau concediu vin direct la stomatolog si isi fac dantura, pentru ca au bani si aici este mult mai accesibil la pret decat in tarile in care muncesc ei”, sustine vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Dentara.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
225 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger