AcasăNewsRomanii cu credite in lei, ingenuncheati cu complicitatea BNR

Romanii cu credite in lei, ingenuncheati cu complicitatea BNR

Vedem cu totii cum ROBOR a luat-o in sus si nu pare deloc sa aiba si o limita. Cresterea aceasta nebuna afecteaza pe toti cei care au credite in lei, crescand dobanzile cu mult peste limita suportabilitatii. Bine, dar cum s-a ajuns aici?

Senatorul Daniel Zamfir indică BNR nu numai ca inamic al Guvernului ci şi ca duşman al românului care are credite în lei

Presedintele Comisiei economice din Senat, liberalul Daniel Zamfir, a declarat, ieri, ca nivelul ROBOR nu putea creste atat de repede in aceasta perioada, fara ca BNR sa permita lucrul acesta.

Senatorul Daniel<br >Zamfir

 BNR a pus umarul la explozia ROBOR

Altfel spus, intelegem noi, BNR a fost complice la devalizarea buzunarelor romanilor datornici. ”Mie imi e foarte clar ca ROBOR-ul nu putea sa creasca atat de repede in aceasta perioada fara ca BNR sa permita lucrul acesta. Eu sper ca, dupa discutiile care au avut loc la Banca Nationala, lucrurile sa se calmeze si sa reintre in normal. Nu cred ca este o foame asa de mare de lichiditate pe piata ca ROBOR-ul sa ajunga, spuneam , intr-un termen atat de scurt la un asemenea nivel. Sigur ca veniturile suplimentare din accize au fost mancate de cresterea dobanzilor”, a declarat Zamfir.

Santajul BNR

Odata pornit, senatorul a vorbit si despre un adevarat santaj al BNR la adresa Guvernului Tudose. ”Va reamintesc povestea de zilele trecute, cand practic santaja Guvernul cu cresterea inflatiei, si a doua, de ieri cand vorbea de faptul ca ROBOR-ul de pana acum a fost tinut nenantural la parmetrii respectivi. A santaja un Guvern al Romaniei, indiferent daca ne place sau nu – mie nu-mi place Guvernul Tudose si nu sunt de acord cu multe masuri – dar faptul ca un oficial al BNR vorbeste despre faptul ca poate sa ii tranteasca o inflatie dupa cum doreste banca, asta mi se pare nepermis, iar jocul acesta al bancilor cu dobanda este extrem de periculos din doua motive – unul ca intimideaza creditarea si al doilea ca va duce la cresterea ratelor la banca”, a precizat Daniel Zamfir. In sprijinul afirmatiilor liberalului par sa vina insa si ultimele miscari facute de BNR in piata. Mai exact, BNR a intervenit, ieri, pe piata monetara cu o injectie de lichiditate de 9,3 mld. lei, imprumuturi pe o saptamana care au fost luate de 13 banci. Mai mult, Banca Nationala a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 1,75% pe an, ramanand astfel inerta la solicitarea Guvernului de a lua o decizie pentru a micsora presiunea de pe piata monetara unde dobanzile ROBOR s-au dublat intr-o saptamana.

author avatar
Catalin Dumitrescu
233 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger