AcasăNewsRomânii care locuiesc la bloc, obligați să-și schimbe repartitoarele la căldură. Ce...

Românii care locuiesc la bloc, obligați să-și schimbe repartitoarele la căldură. Ce prevede noua regulă

repartitoare

O modificare legislativă prevede schimbarea repartitoarelor de energie termică. Noua regulă este aplicabilă în toată țara.

Contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică deja instalate, care nu pot fi citite de la distanță, vor trebui modernizate sau înlocuite, astfel încât să poată permite acest lucru, până la 1 ianuarie 2027, se mai arată în document.

Noile repartitoare trebuie să poată fi citite de la distanță

Concret, până la începutul lui 2027, toți locatarii de la bloc vor trebui să aibă contoare sau repartitoare de costuri pentru energia termică ce oferă posibilitatea citirii de la distanță. De la această regulă vor fi exceptate însă asociațiile de proprietari care demonstrează că dotarea cu contoare și repartitoare cu citire la distanță nu este rentabilă. Acestea pot folosi alte metode alternative rentabile pentru măsurarea consumului de energie termică.

La finalul anului trecut, deputații au amânat montarea repartitoarelor până la 31 decembrie 2022.

Potrivit Notei de fundamentare, prin proiectul de act normativ se stabilesc următoarele:

  • noua modalitate de eșalonare a economiilor anuale pe perioada 2021- 2030, în funcție de criteriile indicate la articolul 8 alineatele 1^1, 1^2,1^4, 1^5 şi 1^6 și sunt indicate în Planul Național Integrat pentru Energie și Schimbări Climatice (PNIESC), document elaborat în conformitate cu prevederile articolului 3 din Regulamentul (UE) 2018/1999 privind guvernanța uniunii energetice și a acțiunilor climatice;
  • contorizarea vizează consumatorii finali de gaze naturale și, de asemenea, consumatorii finali de încălzire centralizată, răcire centralizată și apă caldă menajeră;
  •  contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică instalate după intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se vor moderniza sau se vor înlocui cu dispozitive care pot fi citite de la distanță până la 1 ianuarie 2027, cu excepția cazurilor în care autoritățile competente demonstrează că acest lucru nu este rentabil, așa cum este indicat în proiectul de act normativ.
author avatar
Andreea Vlad