AcasăNewsValea Uzului: „Am pus lumânări la toate crucile. Pentru că noi nu...

Valea Uzului: „Am pus lumânări la toate crucile. Pentru că noi nu suntem ca ei!” (VIDEO)

Sursa foto: Twitter

Participanții români la Ziua Eroilor au aprins lumânări la crucile soldaților maghiari de la Valea Uzului – o arată noi declarații –, însă nu înainte de a se lua la bătaie cu ungurii, după ce au rupt poarta cimitirului care fusese blocată de autoritățile locale.

Sursa foto Twitter

„Lanțul uman” pe care l-au format joi maghiarii a fost gândit de UDMR. Deși s-a făcut multă vâlvă în jurul violențelor în care s-ar fi implicat românii, care au fost acuzați că ar fi rupt cruci ale eroilor maghiari, există mărturii care arată contrariul.

Un fost candidat la europarlamentare a scris pe Facebook: „Am pus lumânări la toate crucile. Pentru că noi nu suntem ca ei!”. Mihai Târnoveanu, activist civic, și-a exprimat și el poziția pe facebook. El a făcut apel ca oamenii să se informeze din surse de încredere, atenționând că „NICIO cruce din cele 600 ale soldaților unguri NU a fost ruptă! Ba mai mult, au fost români care au aprins lumânări si au pus flori și la aceste cruci. Noi am fost peste CINCI MII. Membrii UDMR chemați acolo de liderii lor din Covasna si Harghita pentru a ne interzice in mod ABUZIV, ILEGAL, accesul în cimitir au fost in jur de 150 de persoane”. Târnoveanu a scris că boicotul organizat de UDMR a dat greș în mod lamentabil, lucru care nu face decât să compromită definitiv partidul minorităților, cu atât mai mult cu cât cele șapte asociații care au preghătit comemorarea  eroilor români s-au aflat „în deplină legalitate”, având autorizație eliberată de Primăria Dărmăneștiului pentru manifestarea de joi.

Poliția Română și Jandarmeria au intervenit pentru a nu permite extinderea ciocnirilor Sursa foto Twitter

Conflictul de din 6 iunie își are germenii într-un eveniment din în urmă cu câteva săptămâni, când în cadrul cimitirului din Valea Uzului, eroilor români le-a fost rezervat un spațiu propriu, lucru care a dus la reacțiile maghiarilor nemulțumiți. Aceștia au acoperit cu saci de gunoi crucile din spațiul ce le fusese destinat eroilor români, lucru care a înfierbântat și mai tare spiritele.[youtube]mt4ze7CadWg&fbclid=IwAR0wNnGzckQLuXt31vfsaTits9dLzjUySvzvNXGBXr-OgAJS_HuM7DJdcpg[/youtube]

[youtube]WB7iBhWvFbs[/youtube]

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
573 afisari

1 COMENTARIU

  1. Transilvanie frumoasa,
    Pregateste-te mireasa,
    Ca-ti aducem petitor, petitor
    Sfantul nostru tricolor ??

    Sai Brasovule batrane,
    Ca viu trupele romane,
    Sai si tu mai Fagarasi Fagaras
    Mis trupe de romanasi

    Sariti si voi Șaptesate,
    Sariti ca la ’77
    Sa se-auza-n Chisinau,
    Ca si-acolo-i neam de-al meu

    Sa se-auda-n Bucuresti,
    ROMANIE SA TRAIESTI!
    Romanie sa traiesti,
    Si mai mandra sa-nforesti.

    TRANSILVANIA VESNIC PAMANT ROMANESC!!
    TRAIASCA VECI EROII ROMANI CE AU APARAT PAMANTUL SFANT STRAMOSESC!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger