Cauta

Romania, vaca de muls a bancilor straine

Bancile straine cu filiale in Romania absorb tot mai multi bani din tara, ca sa se recapitalizeze. Presedintele Traian Basescu atrage atentia  ca acest proces este inacceptabil.

Valoarea creditelor acordate de Volksbank Romania este cu 551 mai mare decat cea a depozitelor

Sfatuita de Vest, Romania si-a privatizat  in anii ’90 sistemul bancar de stat cu ajutorul bancilor straine, care au preluat rand pe rand Banca Agricola, Banca Romana pentru Dezvoltare, Bancpost,  Banca Comerciala Romana.  In paralel, o serie de banci straine si-au deschis sucursale in Romania si,  in anii 2002-2004, au inceput sa dea credite cu nemiluita, in special in euro si dolari. Bancile-mama nu si-au pus prea mari probleme cu atragerea de lichiditati din Romania, dar din 2008, criza financiara mondiala a inchis aceste „robinete” pe sensul de intrare in tara. In schimb, au fost deschise la maxium cele dinspre Romania spre bancile-mama, care acum nu mai dau aproape deloc imprumuturi la noi, dar maresc ratele creditelor in derulare prin dobanzi la care nici nu ar visa la ele in tara.

Storcatoare de bani

Printre bancile care, potrivit analistilor, au dezechilibre mari intre valoarea creditelor acordate si cea a depozitelor se numara Banca Romaneasca  (actionar majoritar National Bank of Greece), care are cu 257% mai multe imprumuturi acordate decat economii atrase, precum si Alpha Bank (Alpha Bank Grecia), cu o diferenta in acelasi sens de 269%. In top se afla Volksbank (detinuta de Osterreichischen Volksbanken-AG prin Volksbank International AG) care a acordat  credite in valoare de peste trei miliarde de euro in echivalent lei, cu 551% mai mult decat valoarea depozitelor atrase.

Practica imorala

Intrucat bancile din tarile zonei euro sunt obligate sa se recapitalizeze, cea mai buna sursa este sa absoarba cat mai multi bani de la sucursalele lor.  „Romania plateste deja consolidarea sistemului bancar european prin dobanzi foarte ridicate, pentru ca avem filiale romanesti ale bancilor din zona euro, iar dobanzile au ajuns la un nivel deja inacceptabil. Nu putem accepta o recapitalizare prin retragere de bani de pe piata romaneasca, pentru a face fata crizelor din interiorul zonei euro”, a avertizat presedintele  Traian Basescu. Mesajul sau a fost apreciat ca just si corect de reprezentantii BERD, care sustin ca recapitalizarea trebuie sa fie benefica intregului grup bancar.

Ultimele stiri

  • Bursa creşte cu 1,5% şi atinge al patrulea maxim la rând. Plus 5,4% pe Transgaz, 4% la Banca Transilvania şi 2,5% pe Romgaz
  • Declinul zonelor rurale în Europa. „Acum nu mai există nimic”
  • Bugetul UE, confiscat de Ursula! România, cu mâna la chipiu
  • PSD nu are niciun cuvânt de spus în coaliție. ”Suntem minoritari”, zice Grindeanu
  • E oficial. Encefalita, efect secundar al vaccinului anti-varicelă
  • Urmează restructurări și închideri ale companiilor de stat. S-a pregătit lista neagră
  • FIFA face schimbări majore pentru CM 2026. Finala se va juca la matineu?
  • Gata transferul! Horațiu Moldovan, împrumutat „aproape de casă”
  • Dosarele Epstein, momentul Afganistan al lui Trump?
  • RA-APPS îl pune la punct pe vicepremierul Anastasiu
  • Exit mobile version