AcasăNewsRomania va fi obligata sa salveze bancile din Grecia

Romania va fi obligata sa salveze bancile din Grecia

Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost Romania, ar putea fi sprijinita de guvernul roman in cazul falimentului Greciei

O propunere legislativa a Comisiei Europene (CE) ar putea crea obligatii financiare suplimentare pentru statele UE. Romania trebuie sa adune bani ca sa ajute bancile din Grecia care au subsidiare in tara noastra.

Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost Romania, ar putea fi sprijinita de guvernul roman in cazul falimentului Greciei

Conform unui proiect al CE, tarile UE, si nu doar cele membre ale zonei euro, ar urma sa fie obligate sa salveze bancile din statele aflate in faliment. CE va prezenta pe 6 iunie proiectul care va da puteri absolute  autoritatilor nationale de reglementare. Acestea vor putea prelua agresiv controlul asupra bancilor afectate, le vor  lichida si-i vor obliga pe actionari sa accepte pierderi.

Pasi spre „pusculita unica” a UE

Desi nu impune crearea imediata a „pusculite unice” la care sa cotizeze toate statele UE, Comisia propune un „pas intermediar”: fondurile nationale de ajutor, constituite in fiecare tara membra UE si folosite pentru sprijinirea unui alt stat. Fondul va reprezenta 1% din valoare depozitelor bancare din fiecare stat UE. Concret, daca in Romania, de exemplu, exista o banca sau o sucursala care are activitati in Grecia, iar statul elen intra in faliment, tara noastra trebuie sa contribuie cu bani la salvarea institutiei respective, ca sa ajute guvernul de la Atena.

Atena foloseste doar 30% din imprumuturi

Conform publicatiei New York Times, din toti banii imprumutati Greciei de Banca Mondiala, FMI si Banca Centrala Europeana, peste doua treimi se intorc la creditori. Grecia foloseste cel mult o treime, din care plateste dobanzi, salarii bugetare si pensii, iar pentru relansarea economiei  ramane mai nimic. Restul banilor nici nu pleaca de la creditori, fiind blocati ca garantii intr-un fond de siguranta.

author avatar
Arpad Dobre
234 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger