AcasăNewsRomania, un „gunoi” pentru Standard&Poors

Romania, un „gunoi” pentru Standard&Poors

Ministrul Gheorghe Ialomitianu si-a propus o tinta prea ambitioasa

Standard & Poor’s a redus ratingul Romaniei pentru datoriile in lei, la nivelul de ”junk”, adica gunoi. Acest calificativ indeparteaza investitorii straini de tara noastra.

Ministrul Gheorghe Ialomitianu si-a propus o tinta prea ambitioasa

Romania a fost ocolita o vreme de retrogradarile ratingurilor – de tara,  privind datoriile etc. – dar agentia de rating Standard & Poor’s (S&P) a dat drumul la ”dusul rece” al evaluarilor negative. Drept urmare, desi a mentinut ratingul suveran al tarii noastre la nivelul „BB+/B”, cu perspectiva stabila,  S&P l-a redus cu o treapta pe cel pentru datoriile in lei pe termen lung si scurt, in categoria „junk”, nerecomandata investitorilor.  Potrivit S&P, economia Romaniei ramane vulnerabila la socurile externe, din cauza  ponderii mari a bancilor elene si austriece in sectorul bancar romanesc. Bancile straine detin 85% din sectorul bancar, din care cele austriece au o cota de piata de 40%, iar cele din Grecia, de circa 14%. Agentia S&P noteaza ca, desi subsidiarele din Romania sunt autonome fata de bancile-mama, daca acestea din urma vor avea dificultati, si-ar putea restrange activitatea si creditarea in tara noastra. In pofida acestor evaluari, Ministerul Finantelor Publice vede totul in roz si, facandu-se ca nu observa clasificarea ”junk”, ridica in slavi intr-un comunicat mentinerea ratingului suveran al tarii noastre la nivelul „BB+/B”, care nu e departe de ”junk”. Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, preciza recent ca deficitul bugetar va fi anul viitor de 3%, dar S&P considera ca acest obiectiv nu va fi atins, deoarece necesita noi masuri de austeritate, pe care guvernul nu le va lua in 2012, an electoral.

Retrogradari pe banda rulanta

Standard & Poor’s a coborat ratingurile de credit a 15 mari banci, majoritatea din Europa si SUA.  Printre bancile retrogradate se numara JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Barclays, HSBC Holdings, Royal Bank of Scotland si UBS.

author avatar
Arpad Dobre
234 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger