AcasăNewsRomania trebuie sa faca eforturi suplimentare privind egalitatea intre femei si barbati

Romania trebuie sa faca eforturi suplimentare privind egalitatea intre femei si barbati

Comisia Europeana este de parere ca Romania trebuia sa mai faca eforturi si ia masuri suplimentare in ceea ce priveste egalitatea intre femei si barbati.

CE spune ca Romania trebuie sa gaseasca solutii si in sensul eliminarii diferentelor in ceea ce priveste, intre altele, ocuparea fortei de munca, remunerarea si pensiile.

„Conform raportului anual privind egalitatea intre femei si barbati, in Romania sunt necesare eforturi si masuri suplimentare pentru a imbunatati situatia in domeniu, inclusiv in sensul eliminarii diferentelor in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca, remunerarea si pensiile, combaterea violentei, precum si promovarea egalitatii in procesul de luare a deciziilor”, se arata intr-un comunicat, potrivit Romania TV.

Romania se claseaza printre ultimele cinci tari din UE in ceea ce priveste procentul reprezentarii femeilor in consiliile de conducere ale companiilor listate la bursa si, in plus, acest procent a inregistrat cea mai accentuata scadere in randul statelor membre UE.

La nivelul UE, raportul anual privind egalitatea intre femei si barbati arata ca decalajele dintre cele doua sexe s-au redus in mod semnificativ in ultimii ani, insa progresele realizate sunt inegale intre statele membre si exista in continuare discrepante in diferite domenii, in detrimentul economiei Europei.

Potrivit CE, desi 60 la suta dintre absolventii de universitate sunt femei, acestea sunt in continuare platite cu 16 la suta mai putin decat barbatii pentru fiecare ora de munca. In plus, femeile sunt mai predispuse sa lucreze cu fractiune de norma si isi intrerup cariera pentru a se ocupa de ceilalti. Prin urmare, precizeaza CE, decalajul intre femei si barbati in materie de pensii este de 39%. Vaduvele si parintii singuri, in special mame singure, reprezinta un grup deosebit de vulnerabil, iar peste o treime dintre parintii singuri au un venit insuficient.

author avatar
Andra Nesu
468 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger