AcasăNewsRomania, tot inainte pe invers!

Romania, tot inainte pe invers!

Presedintele Iohannis vorbeste despre o Romanie moderna si prospera. Ce bine! Dragnea vorbeste, si el, de o Romanie a oportunitatilor si de o societate echilibrata. Si mai bine, parca e cu mai multa seva. Premierul Viorica Dancila vorbeste despre o tara consolidata, despre un stat puternic, proactiv, cu o societate echilibrata si cu o clasa de mijloc extinsa. Deja sunt emotionat, nu prea sunt obisnuit cu atat bine. E drept, la „societate echilibrata” a mers copy-paste dupa Dragnea, dar a scos-o la liman.

Asta e tara asta e inundatia asta e tuica

In toate proiectele, Romania asa arata. Frumoasa si bine impanata cu vorbe. Cand dai hartiile la o parte, descoperi o Romanie care nu mai seamana cu nimic din ce s-a spus despre ea.

Ca o virgula intre subiect si predicat

Educatiei i se acorda capitole intregi in toate programele. Se vorbeste despre accentul pe care societatea, Guvernul si toata lumea, ce mai, il pune pe dezvoltarea invatamantului. Foarte bine. Numai ca, daca o iei la pas prin Bucuresti, descoperi ca scolile au program in trei schimburi, ca la uzina. Iar chestia asta cu invatatul in schimburi nu mai seamana cu Romania aia minunata de care vorbesc liderii. Un copil de clasa intai intra la cursuri la ora 11. Parintii nu pot sta cu el pana atunci. Trebuie o bona, deloc ieftina. Termina la ora 14, tot fara parintii care inca nu au iesit de la munca. Daca acestia ajung acasa pe la opt seara, s-a incheiat distractia. Copilul e deja obosit, nervos, agitat si nu mai are niciun chef de lectii. Dincolo de asta, clasele au, de regula, 30 de copii, in loc de 25, cat prevede legea. Daca e sa ia mana copilului in mana lui, unui invatator ii ia o luna sa-l invete pe fiecare cum se scrie o litera. Una singura. Si restul? Au rasarit cartiere peste noapte, e plin de ansambluri rezidentiale, numai ca scolile au ramas aceleasi ca numar. Urbanistii nu au luat in calcul acest aspect minim. La fel cum nici ministerul de resort nu a luat in calcul lipsa acuta de invatatori si  profesori. In tara, 2.418 scoli au toaleta in curte. Asta-i Romania vorbelor frumoase, care atarna ca o virgula intre subiect si predicat in gura unui ministru agramat.

Rai de gura

Toate planurile de guvernare prevad constructia de autostrazi peste autostrazi ca, daca te iei dupa ele, ajungem la Cercul Polar pe banda a patra. Sau a cincea. Numai sa vrem. Noroc ca nu vrem, pentru ca anul acesta se vor iti doar 60 de km de autostrada. In mod ciudat, niciun proiect nu vorbeste despre cei 10.000 de kilometri de drumuri de pamant sau pietruite, si nici de cele cu imbracamintea rutiera expirata de ani de zile. Compania aia de drumuri si poteci a incasat sute de milioane de euro pana acum, poate chiar niste miliarde, dar singurul lucru pe care l-a facut a fost sa-si schimbe directorii. Toti s-au rotit intre ei si niciunul nu a ajuns in fata vreunui procuror sa explice una-alta. Oamenii sunt buni, sa nu ii acuzam degeaba, totusi. Doar drumurile sunt proaste si ziaristii ori prea curiosi, ori prea rai de gura. Astia strica Romania vorbelor frumoase, nu?

Bruxelles, pazea!

Romania moderna si prospera a lui Iohannis e departe rau de Romania reala, iar asta din urma gafaie si tot nu o ajunge din urma. 10 milioane de romani, dupa statistici, au wc-ul in fundul curtii si nu au apa curenta. Se spala la lighean, in curte, la cismea sau la fantana. Peste 100.000 de gospodarii nu au curent electric si nici nu sunt conectate la retelele de transport de gaze naturale. Toate partidele, in campanie, au promis de le-au durut facile. Guvernele, la fel, dar intotdeauna descopereau ca nu exista bani pentru asta. Ba nu au fost prevazuti, ba au uitat de ei, ba s-au risipit pe vreun campionat satesc de fotbal pe islaz. Altminteri, Romania merge inainte in toate proiectele. E ba pe cale de a deveni moderna, ba gata-gata sa fie un stat puternic si echilibrat. Ca o bicicleta pe un drum comunal de pamant, printre hartoape. Bruxelles, pazea! In 2019 preluam conducerea UE, vezi tu atunci!

author avatar
Valentin Boeru
2.029 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger