AcasăNewsRomania, tinta pentru agricultorii din Occident

Romania, tinta pentru agricultorii din Occident

Preturile ridicate ale terenurilor si birocratia din tarile natale determina o generatie tanara de fermieri din Europa de Vest sa caute in tari din Europa de Est, indeosebi Romania, o sansa de a construi noi afaceri.

Peste tot in Romania sunt agricultori proveniti din Vest ocupati sa reconstruiasca ferme. Datorita know-how-ului si investitiilor lor, sectorul agricol a inregistrat o crestere cu 11% anul trecut, si este doar inceputul, precizeaza publicatia. Terenurile agricole din Romania se vand in prezent la aproximativ 2.000 de euro (2.600 dolari) hectarul, un pret greu de invins in UE. Subventiile de la Bruxelles totalizeaza 180 de euro pe hectar, jumatate din suma la care se pot astepta fermele din Europa de Vest. Dar in 2014, noua Politica Agricola Comuna va trebui sa puna toate statele membre pe picior de egalitate, aminteste The Guardian.

Maxime Laurent a terminat colegiul agricol in Chateaudun, Franta, in 2009. Ulterior, el a incarcat in camioane masini agricole si a plecat spre Macesu de Sus, un sat din sud-vestul Romaniei, aflat la aproximativ 10 km de Dunare. Intrebat ce l-a determinat sa plece, el a explicat: „Parintii mei au condus o ferma de 300 de hectare in Beauce. Ei au vrut sa se extinda, dar au fost impiedicati de doua ori de SAFER /”Société d” Aménagement Foncier et d”Etablissement Rural/ [proprietate publica]. In Franta nu poti cumpara nici chiar ferma vecinului. Nu ai alta optiune decat sa renunti si sa pleci in alta parte. Nu iti poti irosi toata viata asteptand ca ceva de genul acesta sa se intample”.

Acest caz este departe de a fi neobisnuit: Romania, care detine circa 15 milioane de hectare de teren agricol, atrage oameni din intreaga Europa. Mii de fermieri britanici, danezi, francezi, germani, italieni si spanioli s-au mutat acolo, dupa aderarea tarii la UE in 2007.

Parintii lui Laurent au decis sa investeasca in terenuri la Macesu pentru a profita de apropierea Dunarii. Fiul lor, care a dorit intotdeauna sa fie fermier, este incantat. „La varsta de 19 ani am ajuns sa gestionez o ferma de 1.400 de hectare”, spune el. „Pentru a realiza ceea ce am facut aici, in ultimii trei ani, ar fi necesitat mai multe generatii in Franta. Acolo te confrunti intotdeauna cu statul, iar cheltuielile initiale sunt colosale. Aici poti face multe lucruri cu resurse destul de limitate”, explica el.

La Macesu, Laurent cultiva grau, orz, floarea soarelui si rapita. Cei cinci angajati ai sai lucreaza cu patru tractoare, doua combine de recoltat si opereaza doua silozuri importate din Franta, fiecare cu o capacitate de stocare de 2.000 de tone. Dar Laurent este ambitios si vrea sa profite de subventiile europene. El intentioneaza sa creasca capacitatea cu 7.000 de tone si sa irige inca 500 de hectare de teren.

„In Europa de Vest nu este loc pentru tineri”, spune Christian Hani, 29 de ani. „Aici poti incepe de la zero. Cred ca este foarte important pentru tineri sa faca ceva nou”, adauga el.

author avatar
Ciprian Purice
182 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger