AcasăNewsRomania, tarata in scandalul fructelor contaminate cu hepatita A

Romania, tarata in scandalul fructelor contaminate cu hepatita A

Fructele de padure, motivul noului razboi comercial in care este impinsa Romania

Dupa scandalurile iscate de lasagna cu carne de cal si laptele cu aflatoxina care ar fi provenit din Romania, tara noastra este tinta unui nou razboi comercial, fiind acuzata ca a exportat fructe de padure contaminate cu hepatita A.

Fructele de padure, motivul noului razboi comercial in care este impinsa Romania

Autoritatile sanitar-veterinare din UE au anuntat ca mai multe loturi de fructe congelate importate din Romania, Polonia si Bulgaria au fost retrase din comert in Italia, dupa ce s-a descoperit ca erau contaminate cu virusul hepatitei A. Aceasta este cunoscuta drept „boala mainilor murdare”, iar oficialii UE au precizat ca fructele congelate, vandute in amestec in Italia si importate inclusiv din Romania au fost retrase de la comercializare. Un caz similar s-a produs in martie in Danemarca, peste 30 de pesoane fiind diagnosticate cu hepatita A, dupa ce au consumat fructe de padure congelate initial, a caror provenienta nu a fost insa precizata.

Acuzatii respinse

Presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Manastireanu, respinge acuzatiile. „Romania a furnizat doar afine congelate din flora spontana, circa 1,980 de kilograme, pe care le-a distribuit unui beneficiar din Italia la 14 septembrie 2012. Unitatea furnizoare a fost controlata de inspectorii veterinari si corespunde tuturor normelor sanitare veterinare si cerintelor europene”, a precizat Manastireanu. Asadar, ne aflam in fata unui alt razboi comercial UE versus Romania, dupa cele privind lasagna cu carne de cal si lapte cu aflatoxina, acuzatii neconfirmate, dar care au pus pe butuci firmele romanesti din domeniu. A, si fara „nicio” legatura: Germania si Spania sunt mari producatori de afine si alte fructe „de padure”, cultivate la scara larga.

author avatar
Arpad Dobre
287 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger