AcasăNewsRomânia susține aderarea Finlandei și Suediei la NATO/Singurul membru al Alianței care...

România susține aderarea Finlandei și Suediei la NATO/Singurul membru al Alianței care a pus condiții

romaniaRomânia susține aderarea Finlandei și Suediei la NATO / Singurul membru al Alianței care a pus condiții

România a exprimat „fără rezerve sau condiții” sprijinul pentru aderarea rapidă a Finlandei și Suediei la NATO dacă cele două state vor depune, formal, cereri de aderare, a anunțat ministrul de Externe Bogdan Aurescu.

Aurescu a făcut acest anunț sâmbătă, în prima zi a reuniunii informale a miniștrilor de externe din statele NATO, desfășurată la Berlin în perioada 14-15 mai 2022, chiar la discuția miniștrilor aliați cu omologii din Finlanda și Suedia.

Turcia se opune aderării Finlandei și Suediei la NATO

Toti aliații – cu o singură excepție – au anunțat că sprijină aderarea celor două țări. Turcia e singurul membru NATO care a pus condiții.

Pentru România este importantă viitoarea contribuție concretă a celor două state nordice la procesul de consolidare a posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic, a spus Aurescu.

„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat sâmbătă, 14 mai 2022, în prima zi a reuniunii informale a miniştrilor de externe din statele NATO, desfăşurată la Berlin în perioada 14-15 mai 2022, la discuţia miniştrilor aliaţi cu omologii din Finlanda şi Suedia, cu privire la perspectivele aderării la Alianţă celor două state. Cei doi miniştri de externe din Finlanda şi Suedia au informat aliaţii cu privire la stadiul şi perspectivele proceselor interne în derulare vizând depunerea candidaturilor pentru aderarea la NATO. Toti aliaţii – cu o singură excepţie – au exprimat fără rezerve sau condiţii sprijinul pentru aderarea rapidă a celor două state la NATO dacă cele două state vor depune, formal, cereri de aderare, care sunt de altfel aşteptate în perioada imediat următoare”, precizează MAE într-un comunicat.

Politica „Uşilor Deschise” a NATO

Mesajul general transmis de aliaţi a fost acela de evidenţiere a sprijinului pentru politica „Uşilor Deschise” a NATO şi a importanţei acesteia, care derivă direct din Tratatul de la Washington din 1949. De asemenea, a fost evidenţiat nivelul ridicat al relaţiilor de parteneriat ale NATO cu Finlanda şi Suedia – în perspectiva unei decizii de aderare.

Astfel, ministrul Aurescu a subliniat că aderarea celor două state va duce la o Alianță mai puternică, manifestată printr-o postură de descurajare mai eficientă și de apărare consolidată.

Reuniunea informală ministerială de externe a NATO de la Berlin continuă duminică, 15 mai, cu discuții despre războiul din Ucraina și pregătirea Summitului NATO de la Madrid, din 28–30 iunie 2022.

author avatar
Andreea Vlad
273 afisari

7 COMENTARII

  1. Aceste gunoaie din guvernul RO se cred foarte importanti ,sint niste rebuturi care au distrus RO si fac interesul Diavolului drogat

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger