AcasăNewsRomânia se "scufundă" în stări de alertă. De data asta - energetică!

România se „scufundă” în stări de alertă. De data asta – energetică!

stare de alerta energeticaRomânia se "scufundă" în stări de alertă. De data asta - energetică!

Asociaţia Energia Inteligentă cere, într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui României, premierului şi Parlamentului, declanşarea Stării de Alertă Energetică şi supraimpozitarea supraprofiturilor furnizorilor.

Criza energetică generată de unele cauze vizibile şi de alte cauze invizibile a trecut într-un nou stadiu acela de haos energetic şi se îndreaptă spre o altă fază, acea de colaps energetic”, au motivat specialiştii.

Ce prevede planul de urgenţă energetică?

România a pierdut timpul în care putea să vină cu măsuri progresive, care să contracareze cauzele care determinau creşterea preţului (măsuri fiscale, administrative, legislative, compensatorii etc.), fapt ce ar fi găsit România, în alt moment din punct de vedere al impactului preţului energiei asupra consumatorilor.

Iată ce prevede planul:

  • reducerea TVA, a accizelor şi a taxelor din factura la energie şi gaze
  • transferarea unei părţi din costurile din sezonul rece, în perioada caldă 2022
  • supraimpozitarea profiturilor furnizorilor
  • suspendarea temporară a exporturilor

Ce obiective are starea de alertă energetică?

Stoparea haosului de pe piaţa de energie şi prevenirea unui colaps în energie, presupune declanşarea Stării de Alertă Energetică şi pregătirea operatorilor şi consumatorilor pentru orice situaţie posibilă.

Trebuie să avem în vedere că lipsa de acţiune ne poate aduce oricând în situaţia petrecută în Texas în primăvara lui 2021 – Facturi de mii de dolari la energie electrică în Texas, în ciuda căderilor de curent”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

author avatar
Andrei Ștefan
167 afisari

1 COMENTARIU

  1. Pentru a lua masuri , trebuie sa te duca capul. Credeti ca pe klaun sau cuie matu ii duce capul?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger