AcasăNewsRomania se pregateste de ceremoniile funerare ale Reginei Ana

Romania se pregateste de ceremoniile funerare ale Reginei Ana

Programul ceremoniilor pentru Regina Ana va incepe din aceasta seara, cand sicriul va ajunge in Romania. De la Otopeni va fi transportat la Castelul Peles si apoi, miercuri seara, la Palatul Regal din Capitala. Slujba de inmormantare va avea loc, in rit ortodox, sambata, de la ora 15:00, la Noua Catedrala de la Curtea de Arges. Ceremoniile religioase vor fi oficiate insa si de reprezentantii Bisericii Romano-Catolice.

Sicriul cu trupul Reginei Ana va ajunge cu un avion Tarom pe aeroportul din Otopeni in aceasta seara. Aici va avea loc prima ceremonie, care se va desfasura in prezenta Altetei Sale Regale Principesa Mostenitoare Margareta si a Familiei Regale, dar si a reprezentantilor institutiilor statului. Publicul nu va avea insa acces la eveniment. Mai departe, sicriul va fi transportat la Sinaia, la Castelul Peles, unde va ramane pana miercuri seara cand va fi dus la Bucuresti. Miercuri, oficialitatile sunt cele care vor avea acces in holul Castelului Peles. Joi si vineri, toti cei care vor sa ii aduca un ultim omagiu, sa depuna flori si sa se inchine la catafalcul Reginei Ana vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal.

Reguli de protocol

Participantii la ceremonii au de respectat reguli strice de protocol. „Cum sa te porti intr-o astfel de imprejurare? In primul rand sa fii imbracat adecvat, acum sigur ca nu toata lumea o sa vina acolo imbracata in mare doliu, dar imbracata decent, in culori de preferinta inchise, fara sacose, fara genti, fara sa chinuiasca copiii sub 7 ani, bebelusi, pentru ca asta e scopul pentru care ei nu pot merge acolo, fiindca se va astepta, e obositor, bineinteles sa nu fumeze, sa nu foloseasca telefoane mobile sau aparate de fotografiat”, a explicat istoricul Filip Iorga, fost consilier regal. Sambata, sicriul Reginei Ana va fi asezat pe un catafalc in piata din fata Palatului Regal. Accesul publicului este liber, doar in zonele special amenajate. La ora 11:30, sicriul va fi asezat in masina mortuara, apoi cortegiul funerar va merge, cu viteza redusa, pana la Arcul de Triumf. De acolo, cortegiul funerar va continua traseul, cu viteza obisnuita, catre Curtea de Arges. Si clopotele bisericilor ortodoxe vor vesti plecarea cortegiului funerar din Piata Palatului pana la Necropola regala, in data de 13 august. Ceremoniile religioase de pe toata durata funeraliilor vor fi insa facute si de preoti de la Biserica Romano-Catolica.

Programul funeraliilor

De marti, 9 august 2016, ora 17.00, pana miercuri, 10 august 2016, ora 18.30, sicriul va fi depus in Holul de Onoare al Castelului Peles.

Miercuri, 10 august 2016, in cursul serii, sicriul va fi transportat de la Castelul Peles la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49 – 53)

In ziua de sambata, 13 august 2016, la ora 10.55, sicriul va fi asezat pe un catafalc in Piata Palatului Regal, chiar in fata palatului.

De la ora 11.35 la ora 12, Cortegiul funerar va merge, cu viteza redusa, pe traseul Piata Palatului Regal – Bulevardul Magheru – Piata Romana – Piata Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Piata Charles de Gaulle – Arcul de Triumf.

In intervalul orar 12.00 – 14.45, pe ruta Arcul de Triumf, Mogosoaia, Buftea, Titu, Gaesti, Topoloveni, Pitesti, Curtea de Arges.

La ora 15.00, in ziua de sambata, 13 august 2016, va avea loc slujba de inmormantare a Reginei Ana in Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Arges.

Regele nu vine

Desi starea de sanatate a Regelui este destul de buna, medicii i-au facut o serie de analize si au ajuns la concluzia ca drumul cu avionul catre Romania, dar si incarcatura emotionala si efortul fizic pe care l-ar presupune prezenta sa la inmormantare, i-ar fi putea fi fatale. In discutiile cu apropiatii, Regele Mihai si-a exprimat dorinta de-a reveni in tara pentru inmormantarea Reginei Ana.

author avatar
National
93 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger