Strategia națională a locuirii, a Ministerului Dezvoltării, a găsit soluția pentru problema spațiului locativ. Astfel, dezvoltatorii imobiliari vor construi de acum încolo apartamente mai mici, pentru a se adapta puterii de cumpărare a populației.

Conducerea Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) a criticat foarte dur Strategia națională a locuirii, care prevede întoarcerea la așa-zisele cutii de chibrituri de dinainte de 1989, încălcând, astfel, normele de igienă și sănătate publică. ”Este absolut ridicol, în condițiile în care avem 8 milioane de unități locative și 7,2 milioane de familii, ca ministerul să facă o strategie pentru încurajarea dezvoltatorilor să construiască cât mai mult. Sub pretextul îmbunătățirii condițiilor de locuit, ministerul propune reducerea suprafețelor de locuit, care este o problemă extrem de gravă, din punctul meu de vedere. Ministerul Sănătății a făcut un act normativ în care se spunea că pe perioada de opt ore de somn un om sau doi oameni care dorm în aceeași încăpere au nevoie de 19,5% oxigen. Lumea se scoală dimineața buimacă și nu știe de ce. Pentru că aerul pe care îl consumă nu mai este de calitate. Când s-a făcut Legea Locuinței, în 1996, nu exista tâmplăria de termopan, ci era doar tâmplăria de lemn, care permitea schimbul de aer. Un Ordin al ministrului Sănătății din 2014 spune că o cameră nu trebuie să aibă mai puțin de 12 metri pătrați. Și avem apartamente vechi care au 9, 10 sau 11 metri pătrați. Am criticat apartamentele făcute înainte de 1989, că sunt cutii de chibrituri și acum, de dragul stimulării dezvoltatorilor, revenim la cutiile de chibrituri. Sunt încălcări ale legii pe care eu le consider grave”, ne-a declarat ing.Adriana Iftime, director general al FPSC.
Garsonierele cu suprafețe mari, peste 44.000 de euro
Standardele în materie de spaţiu pentru locuinţe prevăzute în prezent în Legea Locuinţei, în ceea ce priveşte numărul de metri pătraţi pe persoană, sunt 58 m2 în cazul unei locuinţe pentru o singură persoană, 81 m2 în cazul unei locuințe pentru 2 persoane (1 dormitor), şi 102 m2 în cazul unei locuințe pentru 3 persoane (2 dormitoare). ”Standardele ridicate sunt un factor care descurajează dezvoltatorul, deoarece îl limitează la construirea unui număr foarte limitat de produse pentru locuire (locuințe cu 1-2 camere) pentru care există capacitate de cumpărare pe piață. Și mai important este faptul că limitează capacitatea cumpărătorului de a alege, de exemplu, între o locuință de 100 m2 cu două dormitoare mari sau o locuință de 100 m2 cu 3 dormitoare mici, care poate fi dimensionată destul de bine dacă este proiectată corespunzător. Aceste apartamente mici, care sunt foarte căutate în orașele mari ale lumii, precum New York și Londra, sunt ilegale din punct de vedere tehnic în România. Cu un preț mediu de 885 euro/m2 pentru noile construcții, o garsonieră de 44.250 euro rămâne neaccesibilă pentru cele mai multe familii aflate la început de drum, formate dintr-o persoană sau două, iar pentru familiile cu copii care au nevoie de mai mult de un dormitor nu asigură o configurație adecvată”, se arată în Strategia națională a locuirii.