AcasăNewsRomânia se înarmează. Armament ultraperformant pentru Forţelor Aeriene Române

România se înarmează. Armament ultraperformant pentru Forţelor Aeriene Române

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) anunţă că au început să intre în țară parte din echipamentele principale din compunerea primului sistem Patriot de rachete sol-aer cu bătaie mare.

Acestea vor intra în dotarea Forțelor Aeriene Române.

De la Capu Midia, jud. Constanța, echipamentele și materialele vor fi transportate la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu”.

Acolo se va desfășura testarea de acceptanță și recepția primului sistem de rachete.

„Testarea de acceptanță se va finaliza în a doua parte a lunii octombrie, fiind urmată de etapa de instruire a personalului din Regimentul 74 PATRIOT pe configurația specifică echipamentelor livrate României” se arată într-un comunicat al MApN.

„Prin intrarea în dotare a sistemelor de rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot, Armata României îşi va creşte capacitatea defensivă şi de descurajare, asigurându-se o mai bună apărare a spaţiului aerian naţional, parte a spaţiului aerian al NATO. Aceste echipamente au fost precedate de transporturi terestre, aeriene şi maritime ale unor echipamente de sprijin logistic, comunicaţii, echipamente şi dispozitive de testare, precum şi echipamente de instruire prin simulare din cadrul sistemului Patriot”, arată MApN.
Armata României își crește capacitatea defensivă și de descurajare

Achiziţionarea sistemelor Patriot a fost stabilită prin Legea nr. 222/2017 pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”.

Documentul prevedea atribuirea contractelor Guvernului Statelor Unite ale Americii pentru achiziţionarea a şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot configuraţia 3+, din producţia curentă (noi), respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă, muniţiei necesare, pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice şi cu regim special.

Până acum au mai fost efectuate transporturi terestre, aeriene și maritime ale unor dispozitive de sprijin logistic, comunicații, echipamente și dispozitive de testare, precum și echipamente de instruire prin simulare din cadrul sistemului PATRIOT, precizează ministerul.

Costul de achiziţie a primului sistem Patriot se ridică la 910,1 milioane de dolari americani, inclusiv TVA, iar valoarea totală estimată a contractului este de 4,64 miliarde de dolari, inclusiv TVA

Potrivit unei legi adoptate acum 3 ani, România achiziționează 7 sisteme de rachete sol-aer PATRIOT configurația 3+, din producția curentă, echipamente majore, mijloace de transport, piese, echipamente de mentenanță, muniție.

Conform MApN, „România a achiziționat o configurație modernă hardware și software de sisteme PATRIOT aflate în serviciu, testată în luptă, capabilă să angajeze toate tipurile de amenințări aeriene actuale”.

Contractorii principali ai pachetului de echipamente și de servicii aferente sistemelor PATRIOT sunt companiile americane Raytheon și Lockheed-Martin.

author avatar
Eli Dan Davidescu
513 afisari

8 COMENTARII

  1. @ Ăla de la finanțe zice că i-a crescut deficitul bugetar de la COVID și că se împrumută, și le mai cumpără și ăstora de la MApN rachete, ?

  2. Adevarul . ro , astazi , 20 august 2020 , ora 06:55 , articol de Valentin Boloncan : ” DE CE CUMPARA ROMANIA DIRECT DE LA GUVERNUL SUA BATERII DE RACHETE DE COASTA ” : ”–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Sistemul este total interoperabil NATO , iar americanii ne vor furniza inclusiv instalatiile de criptare a comunicatiilor care au la baza tehnologii proprietate a Guvernului SUA . In prezent , Fortele Navale sunt dotate cu baterii de coasta care au rachete antinava SOVIETICE DE TIP ” P 21 TERMIT ” BAZATE PE O RACHETA PROIECTATA IN ANII 50 SI MODERNIZATA IN ANII 70 . ACESTEA SUNT DEPASIT MORAL SI NU SUNT INTEROPERABILE NATO ”

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger