AcasăNewsRomania sare la beregata bancherilor

Romania sare la beregata bancherilor

Inceput de razboi, sfarsit de guvernare PSD?

Nimeni n-a bagat in seama avertismentul transmis la Consiliul PSD, din weekend, dar iata ca partidul de guvernamant chiar nu a glumit in privinta masurilor cu impact socio-economic pe care vrea sa le ia. Incepand cu 2019, paradisul fiscal din Romania ia sfarsit – Statul este pregatit sa bage adanc mana in buzunarele marilor corporatii! Intr-o prima faza, vor plati pretul corect pentru derularea in tara noastra a unor activitati extrem de profitabile firmele din industriile bancara, energetica si a jocurilor de noroc, iar la rand stau colosii din IT si telefonie mobila si retail.

Inceput de razboi sfarsit de guvernare <a class=wpil keyword link href=httpswwwnationalrotagpsd title=PSD data wpil keyword link=linked>PSD<a>

Nici nu mai conteaza a cui a fost ideea, important e ca masura anuntata de Eugen Teodorovici face putina dreptate pe piata afacerilor. Romania a devenit vaca de muls a Occidentului, locul ideal in care se fac si se spala bani. Lejeritatea cu care gigantii Europei externalizeaza profiturile inregistrate aici nu se regaseste nicaieri in UE. Ramane de vazut daca Liviu Dragnea va avea curajul sa duca la bun sfarsit lupta asta sau, asa cum ne-a aratat in timpul bataliei pe „Legea offshore”, va infrange cu abnegatie.

Buget pentru Fondul de investitii locale

Ministrul Teodorovici are solutia pentru acoperirea Fondului de investitii locale. Bani colectati de la banci, prin „Taxa pe lacomie”. Oau, sperie numele, asa-i? Poate, dar la fel i se zice si-n alte tari din Europa (Polonia, Franta ori Germania, ca sa dam doar cateva exemple). Pe scurt, este o frana pe care Statul o pune hraparetilor bancheri si finantisti, artizanii tuturor marilor crize care au lovit planeta. Peste tot, tarile cauta sa se protejeze cum pot de acest flagel, doar Romania le permitea bancilor sa-si faca de cap; piata este supravegheata/ controlata de un Mugur Isarescu solidar cu dorintele miliardarilor si impasibil la greutatile si problemele datornicilor.

„De la 1 ianuarie se propune o taxa pe activele financiare, denumita Taxa de lacomie. Se va aplica in situatia in care ROBOR la 3 luni si 6 luni depasesc o anumita valoare procentuala. Procentul se stabileste pe baza mediei trimestriale a celor doua rate de dobanda pana la valoarea de 1,5%, mai jos de aceasta valoare taxa fiind 0. Impactul acestei masuri poate fi undeva la 3 milioane de lei sau poate fi 0 daca bancile decid sa mentina ROBOR sub 1,5%. Ne uitam la zona bancara si propunerea este pentru a proteja romanul”. Declaratia lui Teodorovici vine ca un pansament pentru acea categorie a populatiei tepuita de bancherii vicleni. In piata, deja se aude ca la petrecerile de Craciun organizate de banci, cea mai ceruta melodie va fi „I need a hero”.

Latraii din presa, la datorie

Bineinteles ca presa aservita intereselor finantei mondiale a fost la datorie. La prima ora a diminetii de ieri, mazgalitorii de stiri false, rasuflate si prost redactate au „spulberat” ordonanta pregatita de ministrul Finantelor. Intrarea Romaniei in colaps financiar, gonirea investitorilor din tara, prabusirea leului, cresterea taxelor bancare, prabusirea Bursei de la Bucuresti, ce sa mai, niciun scenariu apocaliptic n-a scapat neprezentat in online-ul romanesc! Hotnews.ro, Digi24, Ziarul Financiar, peste tot s-a lucrat la foc automat pentru a prezenta efectele ingrozitoare ale ordonantei lui Teodorovici.

Ba, mai mult, a fost jale si pe Bursa, acolo unde tocmai companiile vizate de Taxa pe lacomie au avut de suferit: Banca Transilvania si BRD Societe General au coborat cu 14,9, respectiv 10,2 procente.

In tot acest timp, pozitia oficiala a BNR arata batjocura cu care aceasta institutie trateaza Romania. Unii il vad ca fiind nimic altceva decat brelocul lui Mugur Isarescu, insa Adrian Vasilescu are o pozitie din care poate influenta destul de mult mersul lucrurilor in piata. Or, tocmai rolul sau, de consultant de strategie, ar trebui sa indemne la reflectie, nu la afirmatii cu tenta de mistou ieftin. „Nu inteleg taxa pe lacomie. Cred ca aici este nevoie de o reflectie filosofica ceva mai adanca pentru ca nu stiu a cui lacomie este”.

Pretul gazeolor, plafonat pana in 2022!

Vaicareala continua si in sectorul energetic, acolo unde profiturile de miliarde erau pana acum necontrolate de Stat. Iar santajul preturilor practicat de marii jucatori din piata a facut de multe ori ca decontul sa cada in carca oamenilor simpli, direct vizati de tot mai desele majorari. Ministrul Teodorovici a venit si aici cu o masura: „Din pacate, com­por­ta­mentul companiilor din domeniul energiei arata un dispret fata de ce inseamna eco­nomia in Romania. Da, este un comportament in baza unor legi existente, dar e unul incorect fata de ceea ce inseamna economia din Romania (…) Sunt diferente foarte mari intre pretul de productie si cel final, asa ca propun o limitare de 68 de lei pe MW ora, pe o perioada de 3 ani de zile, pana in 28 februarie 2022. Cu alte cuvinte, indiferent de vanzator, preturile gazelor nu vor depasi valoarea de 68 de lei pe MW/h timp de trei ani de acum inainte!”.

Ei, ca sa vezi, incet, incet se termina si cu haiducia de pe piata energiei. Azi gazele, maine curentul electric, carburantii pe cand? Asteptam cu mare interes si masurile pregatite pentru ceilalti sacali ai economiei, „greucenii” din retail si telecomunicatii si IT. Daca tot platim printre cele mai mari preturi din UE la alimente si servicii de telefonie, macar sa stim ca un procent semnificativ din acesti bani se duc la bugetul Romaniei, nu in conturile din strainatate ale „investitorilor strategici” protejati de legislatia precara.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.617 afisari

11 COMENTARII

  1. E bine ca autorul articolului nu l-a uitat pe Dragnea si schema lui extrem de dura prin care impozita gazele din Marea Neagra…cum promitea el sa moara mai degraba decat sa renunte la ea…s-a inmuiat ca untul la soare.
    Nu-i roaga nimeni pe cei de la A3 sa mai puna emisiunea cu Dragnea la tabla inca o data??
    La fel de FISSS va face si ordonanta asta daca nu vor renunta la ea pana maine…

  2. Tibi , esti baiat destept , latraii din presa nu spun nimic ca s-a ajuns la fundul sacului desi au imprumutat peste 20 miliarde de euro .

  3. Românilor din opoziția prost înțeleasă , le place să stea capră la băncile străine și la multinaționale .
    Să stea numai ei , pe restul să-i lase în pace .

    • Nea Alecu , citeste cu atentie articolul ” Dorel de la Finante ucide gaina cu oua de aur . Incompetenta disperata .”, articol scris de Ioana Ene Dogioiu , Senior editor la Ziare.com , aparut azi 20.12.2018 , ora 7:21 . Poate te dumiresti cum stau lucrurile , desi , personal , ma indoiesc .

      • Mai lasa-ne, Matei, cu Dogioiu tău cu tot, că ne-am săturat de toate ziarizdele plătite de ambasada sua să mâzgălească despre România! Linge tu acolo unde alții și-au lăsat smecleul, dar scuteste-te pe noi!

        • Ba , ca esti prost e realizarea maicutei tale , dar mitocan ai devenit pe parcurs . Linge smeclul si inchina-te la moaste cu toata sleahta de putori asistate ce asteptati indemnizatia de la primarie sa daramati carciumile . Daca nu te potolesti schimbam repertoriul si te scald in Cristosi si Dumnezei pana la loc-comanda !!! Ai inteles , mitocanule analfabet ?

          • bai securist imputit! tu astepti plata serviciilor pe care le defulezi in spatiul public de la corporatii si noua securitate.tot asistat social esti,bai jigodie!
            dogioiu? o mare jigodie securista! parca rusii conduc ziare com?1

    • Marty ( anule ) , vezi ca incurci smechereste borcanele . Noua securitate si Ziare .com e cu rusii ? Ai vrea tu ….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger