AcasăNewsRomania risca sa fie strivita intre Vest si Est

Romania risca sa fie strivita intre Vest si Est

Vladimir Putin nu se impiedica de state care n-au forta militara

In strategia implementarii unui nou sistem financiar mondial, Romania are o pozitie extrem de vulnerabila, intre un Vest si un Est lipsite de mila si de scrupule.

 

Vladimir Putin nu se impiedica de state care n-au forta militara

Politica damboviteana are si dezavantajul de a fi scindata, dar fara sa-i confere vreo flexibilitate. Romania risca sa ramana in afara strategiilor internationale. Sau sa fie strivita.

„Blocul” estic ataca in forta

Siria si Ucraina sunt considerate „ultimele zbateri ale sistemului americano-britanic de a salva petrodolarul”. Totodata, sunt pivoti principali in strategia Gazprom de a lovi petrodolarul. Strategia energetica a Estului, condusa de Putin, nu se bazeaza pe transporturi maritime, cum a procedat Occidentul pana acum, ci pe o retea de gazoducte si oleoducte. In aceasta retea, porturile-cheie sunt in Siria, Israel, cu cateva „valve” in Ucraina, Grecia si Pakistan (probabil urmeaza vreo criza si pe acolo). Pe sirieni, occidentalii i-au abandonat in mainile unui regim criminal, sustinut de Rusia, dincolo de limita acceptabilului in sens strategic. Pe ucraineni, Occidentul  nu-i poate „salva” de rusi, fiindca nu sunt in NATO! Ucraina este pe cale de a pierde si estul tarii. Intr-o lume in care nimeni nu mai tine cont de legile internationale, NATO isi ascunde neputinta in spatele unor marote. Gigantii energetici occidentali, Chevron, Royal Dutch Shell si ENI deja se indreapta spre Est, unde gasesc parteneri mai puternici.

Europa occidentala priveste catre Est

Este foarte probabil ca Europa occidentala sa se ralieze strategiei Estului. Germania si Marea Britanie s-au aranjat deja de valuta in yuani. Iar celelalte state europene, prea mici sa-si impuna punctul de vedere? Acestea au ramas atarnate de „dorul de americani”, pe care i-au asteptat zeci de ani, ca sa-i scape de rusi. SUA si NATO doar in aceste state mai gasesc sinceritate, pentru ca n-a trecut destul de mult timp ca sa uite de rusii care le-au stapanit. Iar rusii le considera „gunoaie limitrofe”, dupa cum reiese din convorbirea interceptata dintre ambasadorul rus in Eritrea, Igor Ciubarov, si colegul sau in Zimbabwe si Malawi, Serghei Baharev. Cei doi ambasadori discutau despre alipirea Crimeii si a altor zone din state europene la Rusia. „Iar gunoaielor de limitrofi – Letoniei, Estoniei, inclusiv romanilor si bulgarilor – le vom da un sut, pentru a-i alunga unde trebuie”, ar fi spus Ciubarov. „Sau nu, pe romani si bulgari, momentan, ii vom lasa in pace, ei pot sa mai stea in Uniunea Europeana”. Ministerul rus de Externe a denuntat aceasta interceptare ca „o poveste inventata cinic si fara talent, in incercarea de a distrage atentia de la scandalurile in care sunt implicati diplomatii occidentali in Ucraina”. Aceste „gunoaie limitrofe” risca sa fie strivite in confruntarea dintre Vest si Est.

author avatar
Adina Mutar
337 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger