AcasăNewsRomania reintra in cursa Schengen

Romania reintra in cursa Schengen

Spatiul Schengen si-a redeschis portile pentru Romania, confirma presedintele PE Jerzy Buzek

Parlamentul European a decis: Romania si Bulgaria indeplinesc criteriile necesare aderarii la spatiul Schengen. “Sistemul Schengen ofera cele mai inalte standarde pentru managementul frontierelor. Romania si Bulgaria indeplinesc aceste criterii – in consecinta, nu trebuie sa amanam integrarea lor”, a apreciat presedintele PE, Jerzy Buzek.

Spatiul Schengen si-a redeschis portile pentru Romania, confirma presedintele PE Jerzy Buzek

Majoritatea europarlamentarilor (487 fata de cei 77 de colegi care au votat „impotriva”) s-au declarat pentru adoptarea raportului intocmit de Carlos Coelho pe tema (favorabil Romaniei si Bulgariei). Anterior votului propriu zis, presedintele de sedinta Stavros Lambrinidis a anticipat rezultatul pozitiv si s-a grabit sa transmita “calde felicitari” pentru reusita celor doua tari. In schimb, mai multi europarlamentari ai EFD (Europe of Freedom and Democracy) sau neafiliati vreunui grup au contestat capacitatea celor doua tari de a bloca migratia clandestina si s-au pronuntat impotriva aderarii lor la spatiul Schengen.

Puterea se bucura cu toata gura, Opozitia cu jumatate de voce

La Bucuresti, oficialii si politicienii au salutat cu mai mult sau mai putin entuziasm acceptul dat de PE. Traian Igas, ministrul de Interne: ”Votul favorabil reflecta increderea parlamentarilor europeni in capacitatea noastra de a asigura securitatea frontierelor UE”. Crin Antonescu, PNL: „E foarte bine. Nu am decat stirea, o salut, mai departe de atat nu am comentarii”.

Kelemen Hunor, ministrul Culturii: „Este un vot corect, pentru ca Romania a indeplinit conditiile si criteriile tehnice. Noi am spus de la inceput ca nu acceptam criterii politice in plus fata de ceea ce era stabilit in tratatele si intelegerile Schengen”. Theodor Baconschi, ministrul de Externe: „Prin acest vot, Parlamentul European transmite un mesaj politic clar, de sustinere a aderarii cat mai rapide a tarii noastre la spatiul Schengen”.

author avatar
Simona Badulescu
113 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger