Vizita vicepresedintelui american, Joe Biden, ne-a umplut de … laude. Eram ca in bancul cu taranul (fermierul) care atata si-a laudat vita la targ, ca n-a mai vandut-o!
Urmeaza o perioada de presiuni sa ne umplem de gaze de sist prin companiile americane, timp in care Europa, neconvinsa ca isi poate asigura necesarul din gazele lichefiate din SUA, se milogeste de Putin sa nu opreasca robinetul.
China importa gaze de la rusi de 400 miliarde de dolari
Presedintele rus, Vladimir Putin, ala izolatul si sanctionatul, a facut o vizita in China. Ca sa-i treaca supararea, mamita China a semnat cu dl. Goe Putin un contract de 400 de miliarde de dolari pentru import de gaze rusesti. Pe 30 de ani. 30 de ani de cooperare fructuoasa a Rusiei cu Asia, ceea ce anuntase Putin ca va face. Speriata ca Putin „instraineaza” gazele ce i se cuveneau, Uniunea Europeana i-a cerut, miercuri, presedintelui rus sa respecte angajamentul de a continua livrarile de gaze catre Europa. „Contez pe Federatia Rusa ca va mentine acest angajament”, i-a scris lui Putin presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. O intalnire intre Ucraina, Rusia si UE privind „pretul de piata” al gazelor este prevazuta la 26 mai la Berlin.
Bulgaria, intre Rusia si UE
Bulgaria este mai divizata ca niciodata, inaintea alegerilor europene, intre Rusia, aliatul traditional care-i furnizeaza gaze naturale, si UE, care investeste masiv pentru a o rupe de „dependenta” de Rusia. Conform unor surse din serviciile germane de informatii, Berlinul se teme ca Moscova este foarte activa in Bulgaria, pentru a diviza blocul european. Bulgaria depinde aproape integral de Rusia in aprovizionaea cu energie. Gazele rusesti sosesc prin Ucraina, livrarile de petrol sunt majoritar rusesti, singura rafinarie este ruseasca, iar unica centrala nucleara bulgareasca utilizeaza reactoare si combustibil rusesti.