AcasăNewsRomânia, proasta NATO

România, proasta NATO

Înainte de 1989, România era al cincilea exportator de arme din lume

Industria de armament din țara noastră a ajuns în pragul colapsului. Și asta deoarece România doar cheltuie bani grei pentru NATO, dar când este vorba despre beneficii, este sărită din schemă. Statele Unite, în timp ce ne bat prietenește pe umăr, anulează comenzi importante, care ar fi trebuit să țină pe linia de plutire societățile românești din sectorul de apărare.

Înainte de 1989 România era al cincilea exportator de arme din lume

Sindicaliștii din industria de apărare atrag atenția guvernanților că industria de armament din România este la un pas de dispariție. Vinovați de această situație sunt considerați cei aflați ca cârma țării, care nu au reușit să obțină niciun avantaj din statutul de membru cu drepturi depline al NATO. ” Una dintre problemele cele mai acute este lipsa de contracte și comenzi, lipsă care s-a acutizat în ultimii doi ani, de la schimbarea politicii externe a Statelor Unite, care a decis să cumpere armament doar de pe piața lor și să renunțe la contractele cu societățile din România, Mija și Cugir. Noi suntem unul din aliații cei mai fideli ai Statelor Unite ale Americii în Irak și Afganistan. Am avut, prin Uzina Automecanica Moreni, un contract semnat la cel mai înalt nivel pentru 420 de transportoare blindate. Dar contractul a murit subit, fără să mai apucăm să livrăm vreun produs, pentru că Statele Unite au luat contractul și l-au atribuit Ucrainei, în defavoarea României. Instituțiile statului ar fi trebuit să se ducă să bată cu pumnul în masă și să spună că suntem parteneri egali, că avem trupe acolo și cheltuim milioane de dolari în fiecare zi și că trebuie să fim respectați. Mai mult, sârbii nu sunt în Irak și Afganistan, dar primesc două miliarde de dolari ca să facă armament pentru trupele din Irak, iar noi suntem doar cu cheltuitul banilor și ne mai și mândrim că uite ce aliați fideli suntem noi. Și aici întreb eu clasa politică românească, noi trebuie să fim fideli doar cu cocoașa aplecată, nu avem și noi verticalitate să spunem că vrem să venim ca parteneri cu drepturi egale? Sau poate că cineva vrea intenționat să ducă spre zero industria de apărare, că asta se întâmplă în momentul de față. Media de vârstă a angajaților este acum de 54 de ani și cred că așteaptă să iasă din sistem pe cale naturală și să închidă toate societățile. Este corect față de România? În condițiile unui conflict regional noi nu o să avem cu ce să ne apărăm. Fabrica de la Făgăraș, care a fost cel mai bun producător de pulberi și explozibil din lume, nu mai produce de 15 ani, iar noi cumpărăm de la sârbi”, ne-a declarat Constantin Bucuroiu, preşedintele Sindicatului Dreptatea de la Uzina Automecanică Moreni şi secretar naţional pe probleme de industrie de apărare în cadrul Federaţiei Naţionale Sindicale Solidaritatea Metal (FNSSM). La capitolul contribuție pentru apărare, România stă foarte bine, declara președintele Iohannis la Summitul NATO de la Londra. Despre contractele pentru societățile românești, șeful statului nu a suflat o vorbă, singura preocupare a acestuia fiind să-l mai invite pe Trump în România, poate pentru a mai obține o șapcă, ceva.

Legea offset, doar pe hârtie

Compensarea achizițiilor de armament, stabilită prin Legea offset-ului, nu s-a practicat în România, susțin sindicaliștii din industria de apărare. ”Când fac o achiziție de armament din altă țară, ar trebui să impun țării respective să achiziționeze armament din România într-un anumit procent din suma cheltuită. Lucrul acesta merge foarte bine la polonezi, la unguri, la buguri, dar la români nu se poate. Noi, de obicei, achiziționăm armament numai pe bază de contract de la guvern la guvern, ceea ce exclude offset-ul, care este singura procedură legală care ar duce la dezvoltarea industriei românești de apărare. Al doilea lucru, care nu se face în România, este ca în momentul în care achiziționezi un produs să-l obligi pe furnizor să intre în parteneriat cu o societate din țara noastră. În prezent, Ministerul Apărării Naționale achiziționează armament într-un procent de sub 3% de la societățile românești, ceea ce este de o gravitate maximă. Noi am susținut și susținem ca în Legea 232/2016 trebuie condiționate instituțiile militarizate cu 30% achiziții din producția internă. Mulți s-au îndrăgostit de achizițiile de afară, pentru că una este să lucrezi cu o societate din Elveția, unde cel puțin de 4 ori pe an te duci acolo să recepționezi produsul, să îl omologhezi, și alta e să te duci la Moreni să iei transportor blindat și în cel mai rău caz îți dă sindicatul o sticlă de whisky. Și îmi asum ce spun”, a mai afirmat Constantin Bucuroiu, secretar național al FNSSM.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.141 afisari

13 COMENTARII

    • si Încă un oligofren facut la băutura comentează. Pai boul bălții acoperit, orice ban plecat din Polonia, Ungaria, Cehia, Turcia, pentru înzestrarea armatei din industria militară americană, sau întors sub forma de investiții. La noi sa întors sub forma de șepcii si cine mai știe ce ciungă, pentru un singur bou

  1. Ungaria tocmai a cumparat o uzina de armament din Austria ,iar noi nu ne sustinem industria noastra ,a carei productie poate sa asigure o parte din armamentul necesar cu munitia aferenta ,la discretie. Sa luam numai din import ,ca dupa aceea sa cheltuim mult pt. intretinere, piese de schimb si munitie. Ar fi posibil din cauza cheltuielilor sa nu achizitionam piese ,dar mai ales munitie si daca doamne fereste ,am avea nevoie ,nu vom avea,in timp ceea ce producem noi am avea. Despre offset ce sa mai comentam ,stupiditate uriasa. Bataie de joc la adresa armatei si a RO.

  2. Parcă numai a NATO e proasta, România? La așa cetățeni, așa conducători și, deci, așa destin. Mucles.

  3. Pai daca la conducerea tarii au ajuns slugile si carpele de sters pe jos ale strainilor, asta este rezultatul. Nationalistii, au ajuns la puscarie.

  4. Tot cumpărăm armament de afara dar nicio vorba de contractele de Off-set!!! Ce vreți , sa ajungem ca in Grecia cu datorii de miliarde de dolari SUA care apasă pe umerii romanilor.!!!

  5. Romania dupa 89 a fost distrusa sistematic de TRADATORII ,LEPRELE ,IMPOSTORII SI IDIOTII NOSTRI COCOTATI LA PUTERE care au stat” CAPRA” la discretia celor care „FAC si DESFAC „state,granite ,pace sau razboi !!.
    Vezi Roman cu declaratia „Industria Romaniei este un morman de fiare vechi”;noi nu ne vindem tara ! -o facem cadou !! ,provatizarile moaca facute de Nastase si DI Popescu,pentru intrarea in NATO = NATI-O !si UE = COLONIE !!.
    Vezi FRECATELE DE RUGINA -fiare vechi de dat la smelt !,vezi F16 terthanduri ,jafuri foste in serviciu SUA ,NATO ,Portugalia ,aduse cu surle si trabite (vuvuzele )ca mari scule !!.
    Generali facuti din pix or la pomana porcului vezi IZMENE ,vezi generalii de doi lei judecati pentru infractiuni, afaceri care n-au fost pe nici un front dar au avansat la exceptional si care sunt pe post de marionete intr-o piesa numita apararea nationala !.
    Vezi armata decimata odata cu intrarea in NATO pe principiul „te apara NATO !!!”,acum cu chilotii in vine vezi ca nu te apara nimeni ,ca toata industria de aparare ai tocat-o ,ai
    inchis fabricile de munitie !!si ai ajuns la mana ORCUI sa-ti livreze orce .
    STRATEGIE NEAMULE !!, ASTA INCOMPETENTA ,ASTA IRESPONSABILITATE ,ASTA PROSTIE ,mai vreti
    debonstratii ??.Batuti ,f…ti si cu banii luati =IDIOTI DEA DREPTUL .

  6. Tot aud tampenia ca s-a distrus ce dracu vroiati Nato cu suruburi si senile soviete? Sa zicem mersi ca pulberile sunt cam la fel..
    Mai aud tampiti ca nu se produce. Pai imbecililor o uzina se face in 15-20 ani. Deci pt o tabla din aia la Abrams iti tre o linie tehno de la Petrov din curte la Casa Scantei…sa inteleaga toti si Eba.

  7. brem si noi sapca de la segnor trump.
    daca ne da si cite un drapel smerican,il punem in fata casei.really.
    sa l punem pe ala chinez,rosu?ne am saturat de comunisti.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger