AcasăNewsAnunț teribil din Israel: România vrea să cumpere Domul de Fier! Reacția...

Anunț teribil din Israel: România vrea să cumpere Domul de Fier! Reacția ministrului Vasile Dîncu

romaniaRomânia, prima țară europeană care cumpără Domul de Fier al Israelului. Ce spune ministrul Apărării despre achiziție / foto: The Times of Israel

Ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, a dezvăluit recent că România este dornică să cumpere radare și drone din Israel, potrivit haaretz.com.

România este foarte dornică să achiziționeze sistemul de apărare antirachetă Iron Dome de la Israel, spun surse în urma vizitei ministrului român al Apărării, Vasile Dîncu, săptămâna trecută în Israel.

Sistemul costă în jur de 150 de milioane de dolari

Dacă se va ajunge la un acord, România, membră NATO, va deveni prima țară europeană care va cumpăra sistemul.

De când a intrat în arsenalul defensiv al Israelului în 2011, Iron Dome și-a dovedit valoarea în multe runde de luptă împotriva Gazei. Fiecare baterie costă în jur de 150 de milioane de dolari, iar fiecare rachetă interceptară 50.000 de dolari.

Dar Israelul nu a reușit să comercializeze sistemul, vânzând doar două armatei americane pentru 373 de milioane de dolari. Nu se crede că americanii sunt interesați de mai mult.

Achiziția, permisă doar cu acordul Washingtonului

Potrivit rapoartelor confirmate, Azerbaidjan a achiziționat și Iron Dome. Un număr de țări – Singapore, Canada, Coreea de Sud, India, Finlanda, Slovacia și Republica Cehă – au cumpărat componenta radar.

Deși Iron Dome este o creație a Ministerului israelian al Apărării și a contractorilor de apărare, a devenit în esență un proiect comun cu Statele Unite. Israelul a investit 800 de milioane de șekeli (232 de milioane de dolari) în dezvoltarea sa, americanii, prin alocări de către Congres, investind de patru ori această sumă.

Deci orice vânzare de Iron Dome necesită aprobarea Washingtonului. Sursele spun că șansele unei înțelegeri cu România sunt foarte bune.

author avatar
Andreea Vlad