AcasăNewsRomânia, pregătiri intense pentru un război cibernetic

România, pregătiri intense pentru un război cibernetic

România, fără apărare în fața hackerilor

Ministerul Comunicațiilor a solicitat, de urgență,  mărirea capacității de luptă împotriva hackerilor, angajații IT care deservesc acum Centrul Național de Răspuns la Incidentele de Securitate Cibernetică fiind insuficienți. La nivelul UE, cât și la nivelul României s-au înregistrat creșteri alarmante ale atacurilor cibernetice, care pun în pericol serviciile esențiale ale statelor.

România fără apărare în fața hackerilor

Țara noastră, se alătură, pe ultima sută de metri, armatei europene de apărare împotriva atacurilor cibernetice. Ministerul Comunicațiilor a emis, într-o săptămână, nu mai puțin de patru proiecte de hotărâri de guvern, care reglementează activitatea și ridică la rang de autoritate națională Centrul  Național de Răspuns la Incidentele de Securitate Cibernetică CERT-RO. Unul dintre acestea, care a fost retras de pe site, arăta starea dezastruoasă în care se află singura instituție națională care ar trebui să protejeze România de distrugerile periculoase pe care le-ar putea provoca incidentele de securitate ale sistemelor informatice. Astfel, CERT-RO are, în acest moment, doar 47 de angajați, în condițiile în care țările UE au peste 250, Ministerul Comunicațiilor solicitând aprobarea de urgență a unui număr de 100 de posturi pentru a suplimenta personalul CERT-RO. Totodată, ministerul argumentează necesitatea achiziției de echipamente electronice de înaltă performanță, capabile să construiască defensiva în războiul cibernetic. ”Amploarea, frecvența și impactul incidentelor de securitate sunt în creștere și reprezintă o amenințare gravă pentru funcționarea rețelelor și a sistemelor informatice. La nivelul României au fost identificate 76 de servicii esențiale, prin afectarea acestora fiind aduse grave prejudicii atât financiare, cât și funcționale operatorilor economici, instituțiilor pubșice, administrațiilor centrale și locale, precum și cetățenilor”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ elaborat de ministerul Comunicațiilor.

Computerele, vulnerabile în fața hackerilor

Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender au descoperit o vulnerabilitate gravă la procesoarele Intel, care permit atacatorilor să sustragă date din computere și să spioneze. ”Persoanele expuse la sustragerea de date pe baza acestei vulnerabilități nu pot să afle de existența unei breșe întrucât atacul nu lasă urme și nu poate fi depistat de soluții de securitate. Vulnerabilitatea afectează toți utilizatorii de terminale echipate cu procesoare Intel fabricate după 2012, cu arhitectura x86-x64. Cea mai importantă măsură de siguranță pe care orice utilizator și companie trebuie să o ia este să realizeze actualizări software pentru sistemul de operare”, ne spun specialiștii de la Bitdefender. Telefoanele Android s-au dovedit și ele extrem de expuse. Cercetătorii de la Comparitech au depistat aplicații antivirus cu vulneranabilități grave, care creau oportunități de atac. Din 21 de aplicații antivirus testate, aproape jumătate s-au dovedit ineficiente, una dintre acestea expunând agenda telefonului. Mai mult, au existat chiar și cazuri de aplicații care nu au putut detecta un virus utilizat în timpul procesului de testare, dar în schimb își monitorizau destul de puternic utilizatorii, potrivit cercetătorilor Comparitech.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
497 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger