AcasăNewsRomania poate pierde cinci miliarde de euro de la FMI si UE

Romania poate pierde cinci miliarde de euro de la FMI si UE

Analistii straini atentioneaza ca autoritatile de la Bucuresti si-au ales cel mai prost moment pentru disputele politice, iar Romania ar putea pierde finantarea de la UE si FMI.

Modul in care Parlamentul Romaniei a decis suspendarea presedintelui tarii este unul dintre motivele incriminate de analistii Wall Street Journal (WST), care avertizeaza ca tara noastra a intrat pe „un drum politic riscant”.

Mugur Isarescu si Banca Nationala pot face cu greu fata unui eventual colaps al sistemului bancar din Romania

Decizia de suspendare a depreciat leul cu 2% in doar cateva zile, dar WSJ avertizeaza ca acesta este doar „varful aisbergului”, in cazul in care premierul Ponta isi va continua activitatea in aceeasi nota politica.

Finantarea externa, taiata

Cu toate ca nu se afla in zona euro, tara noastra resimte puternic convulsiile statelor care folosesc moneda unica. Romania a incheiat un acord preventiv cu FMI si UE, prin care ar putea utiliza cinci miliarde de euro, pentru acoperirea socurilor generate de eventuala prabusire din zona euro a bancilor-mama care au subsidiare in Romania. Taierea finantarii din cauza instabilitatii politice de la Bucuresti ar fi chiar „bomboana pe coliva” sistemului bancar „romanesc”, format in proportie de 80% din astfel de subsidiare. Retragerea finantarii din partea bancilor-mama ar duce la colapsul sistemului bancar din Romania, iar Banca Nationala si guvernatorul Mugur Isarescu nu vor mai putea face mare lucru pentru a salva situatia.

author avatar
Arpad Dobre
212 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger