AcasăNewsRomania poate fi falimentata de decizia Standard and Poor's

Romania poate fi falimentata de decizia Standard and Poor’s

Ratele la creditele deja acordate vor fi tot mai mari

Agentia Standard and Poor’s  (S&P ) a redus  ratingul a noua tari din UE cu o treapta sau chiar cu doua.  Decizia  va duce la scumpirea creditelor in Romania si la retrogradarea tarii noastre.

Ratele la creditele deja acordate vor fi tot mai mari

Italia, Spania, Portugalia si Cipru au fost depunctate cu doua trepte,  iar ratingurile Austriei, Frantei, Maltei, Slovaciei si Sloveniei au fost reduse cu o treapta.  Astfel, Franta, a doua mare economie a zonei euro, a fost retrogradata cu o treapta, de la „AAA” la “AA+”. Pentru Italia si Spania, retrogradarea a fost de doua trepte, de la “A” la “BBB+” si de la “AA-” la “A”. Desi Romania nu face parte din zona euro, decizia  S&P ar putea avea efecte grave asupra economiei tarii si asupra traiului a milioane de romani.

Scumpirea creditelor, retrogradarea Romaniei

Analistii romani estimeaza ca un prim efect al scaderii ratingurilor in zona euro  va fi scumpirea creditelor. Banii care vin de la bancile-mama din Austria sau Italia catre subsidiarele romanesti ale  Erste, Raiffeisen sau UniCredit vor fi tot mai scumpi. In aceste conditii, nu doar creditele viitoare vor fi mai scumpe, ci chiar si cele deja acordate,  cu dobanda variabila,  ratele acestoar urmand sa creasca progresiv.  In aceste conditii,  tot mai multi romani vor intampina greutati la returnarea creditelor si nu putini vor falimenta pur si simplu,  din cauza scumpirii creditelor. La randul sau, si statul se va imprumuta tot mai scump si exista riscul unei scaderi a ratingului, caz in care Romania se poate apropia periculos de incapacitatea de plata, adica de faliment.

Cronologia problemelor zonei euro

Iata care sunt datele-cheie ale crizei din UE:

2009

– decembrie 2009 – Grecia inregistreaza o datorie de 350 miliarde de euro

2010

– ianuarie  – plan de austeritate in Spania

– mai – imprumut pentru Grecia de 110 miliarde euro de la UE si FMI

– iulie – plan de austeritate in Italia, care are o datorie de 1.900 de miliarde de euro

– octombrie – euro scade la cel mai mic nivel istoric, de 0,82 de dolari

2011

– mai – ajutor de 78 de miliarde de euro pentru Portugalia

– august – Italia  si Spania, atacate pe pietele financiare.

– septembrie – investitorii fug de bondurile italiene

– noiembrie – schimbarea guvernelor in Grecia si Italia

– decembrie – imprumut de aproape 500 miliarde euro de la BCE pentru 523 de banci.

Efect de domino

Nicolas Sarkozy poate rata al doilea mandat

Decizia S&P va avea implicatii in intreaga UE. Potrivit presei din Franta si Marea Britanie, scaderea ratingurilor celor noua tari va pune in pericol Fondul European de Sprijin, statele membre fiind fortate sa renunte la sumele alocate initial.  In plan politic, decizia va reduce sansele obtinerii unui nou mandat de catre presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy. De asemenea, datoriile publice ale tarilor zonei euro vor creste, la fel si costurile creditarii in statele UE.

 

author avatar
Arpad Dobre
215 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger