AcasăNewsRomania plateste dobanzi sinucigase pentru obligatiuni

Romania plateste dobanzi sinucigase pentru obligatiuni

Romania se imprumuta extrem de scump de pe piata interna. Datoria scadenta a guvernului pentru 2012 este de 70 de miliarde de lei.

Ministerul condus de Gheorghe Ialomitianu aduna din ce in ce mai greu banii pentru plata datoriei publice

Guvernul este obligat sa se imprumute pentru a asigura pensiile si salariile bugetarilor, intrucat economia Romaniei, atata cata este, functioneaza mai mult pe comenzi de stat, cu bani de la buget pentru lucrari ”dedicate” afaceristilor agreati.  Pentru a reduce deficitul bugetar, Ministerul Finantelor lanseaza periodic emisiuni de obligatiuni de stat, cu scopul de a mai aduna niscaiva parale de pe piata interna si externa. Cea mai recenta emisiune de obligatiuni in dolari SUA, de exemplu, s-a dovedit un fiasco: valoarea totala a fost de doua miliarde USD, s-a mizat pe minimum un miliard USD, iar in final nu s-a obtinut nici un dolar. Acesta este un semnal periculos pentru  Ministerul Finantelor, in conditiile in care obligatiunile pe 10 ani au ajuns la un randament de 7,7% pe an, adica unul aproape imposibil de platit. Spre comparatie, randamentele oferite pentru obligatiuni de catre Italia si Spania, de sub 7%, sunt considerate sinucigase. Si ca sa fie si mai rau, Ministerul Finantelor are de returnat anul viitor datorii scadente de circa 70 de miliarde de lei (peste 16 miliarde de euro). Iata cateva randamente oferite de alte state pentru obligatiuni de 10 ani:  Italia – 6,4%/an, Polonia – 5,9%/an, Bulgaria – 5,3%/an.

Japonia ar cumpara activele falitilor

Potrivit analistilor de la banca Nomura, institutiile financiare japoneze se pregatesc sa cumpere activele din Asia ale bancilor europene.  Analistii considera ca yenul este puternic in acest moment, iar cumpararea acelor active reprezinta o oportunitate majora pentru Japonia.  In aceste conditii, se intrevede sansa si pentru statele falimentare ale UE ca, in curand, bancile japoneze sa intervina notabil si pe piata europeana a obligatiunilor.

author avatar
Arpad Dobre
143 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger