AcasăNewsRomânia, pe picior de război. NATO cere activarea rezerviștilor

România, pe picior de război. NATO cere activarea rezerviștilor

Amenzile pentru nerespectarea obligațiilor pe timpul stării de urgență ajung până la 70.000 de lei

Rezerviștii din rezerva de mobilizare vor fi chemați în unitățile militare pentru a începe instruirea pentru starea de urgență. Guvernul a adus modificări importante Legii privind regimul stării de asediu și al stării de urgență, introducând confiscarea bunurilor, precum și munca obligatorie pentru cei care nu pot fi înrolați.

Amenzile pentru nerespectarea obligațiilor pe timpul stării de urgență ajung până la 70.000 de lei

România trebuie să se pregătească pentru chemarea rezerviștilor sub arme, arată un raport al exercițiilor NATO de management al crizelor. Potrivit reglementărilor în vigoare, rezerviștii pot fi mobilizați sau concentrați doar pe timpul stării de asediu și de război, nu și pe timpul stării de urgență, când executarea serviciului militar continuă să se realizeze pe bază de voluntariat, susțin reprezentanții Guvernului. Astfel, pe timpul stării de urgență, unitățile militare din forțele destinate apărării pot utiliza numai personal militar în activitate și rezerviști voluntari, personal care este insuficient pentru îndeplinirea misiunilor. Pentru a remedia această situație, Guvernul a completat legislația din domeniu permițând, astfel, mobilizarea rezerviștilor în vederea instruirii. Potrivit proiectului de lege, în funcție de situația operativă concretă, pe timpul stării de asediu sau al stării de urgență, Consiliul Suprem de Apărare a Țării poate dispune ca unitățile militare din forțele destinate apărării să fie trecute în trepte superioare ale capacității de luptă, potrivit planurilor întocmite, inclusiv completarea lor cu resurse umane și materiale, conform organizării de război. Totodată, instituțiile cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale pot concentra rezerviști pentru instruire și îndeplinirea unor misiuni sau pot chema persoane fizice apte de muncă pentru prestări servicii în interes public.

Rechiziționare de bunuri

Proiectul de lege prevede și rechiziționarea de bunuri pe durata stării de asediu, precum și pe durata stării de urgență. Potrivit legii în vigoare, starea de urgență reprezintă ansamblul de măsuri cu caracter politic, economic, social și de ordine publică, instituit în întreaga țară sau în anumite zone ori în unele unități administrativ-teritoriale în cazul existenței  unor amenințări la adresa siguranței naționale sau democrației constituționale, ceea ce face necesare apărarea instituțiilor statului de drept și menținerea sau restabilirea stării de legalitate, precum și în cazul iminenței producerii ori producerii unor dezastre, ceea ce face necesare prevenirea, limitarea și înlăturarea efectelor acestora. Conform proiectului de act normativ al Executivului, pe durata stării de urgență este obligatorie organizarea și asigurarea cu prioritate a transporturilor, comunicațiilor, produselor, resurselor și infrastructurii pentru nevoile forțelor destinate apărării.

 

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
105.505 afisari

7 COMENTARII

  1. Daca aceasta stire este reala va fi greu de noi ca neam,nu cred ca suntem in stare sa ne aparam,cred ca disparem ca neam.

  2. Sa incepem cu plozii si puradeii senatorilor si deputatilor sa vedeti cum fug ca congresmanu ala ameeican cand era intrebat de ce nu-si inroleaza fiul in Irak. Doar nu o sa-si trimita progeniturile in armata ca Cearly.

  3. @Are careva datorii la Geoană sau la Kovesi, ? Și care rezerviști și pentru ce rezerviști dacă stagiul militar obligatoriu a fost desființat, ? Probabil doar cei ce au fost angajați cadre active ale armatei și ai altor structuri militare și au fost pensionați, ?

  4. @Bă, statutul de rezervist , pentru alte categorii decât pensionarii din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională a fost desființat la desființarea stagiului militar obligatoriu, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger